Objednajte sa ONLINE
Žalúdok je jeden z orgánov, ktorý má na starosti príjem a spracovanie potravy, čo je aj jedným zo základných znakov živých organizmov a teda aj človeka.

Žalúdok prijme potravu, ktorá prichádza pažerákom z ústnej dutiny. Tá by mala byť v ústach už pripravená a to mechanickým spracovaním zubami a chemickým spracovaním slinami, ktoré obsahujú enzým ptyalín. Ten sa zúčastňuje na trávení škrobov. Sliny tiež potravu zvlhčujú a zmäkčujú a pomáhajú tak lepšiemu prežúvaniu a tiež prehĺtaniu a posúvaniu potravy ďalej smerom k žalúdku.

Takto by to malo prebiehať správne, aby žalúdok dostal potravu už čiastočne spracovanú, a pripravenú na ďalšie trávenie. Vtedy môže pekne pokračovať v trávení ako sa sluší a patrí. Často to tak ale nie je a problémy mu spôsobujeme my sami. Pošleme mu potravu nespracovanú, nenatrávenú, nepohryzené veľké kusy a musí si s tým chudák poradiť ako vie. Toto mu spôsobíme rýchlym jedením v strese, keď nemáme dostatočný čas na jedlo, dôkladne ho neprežujeme a tak mu vyrábame problémy a zaťažujeme ho viac ako by sme mali.

Aby sme mu teda pomohli, mali by sme jesť v kľude, na jedlo mať dostatočný čas a dostatočne ho pohrýzť, aby sa stihlo rozomlieť a poriadne zmiešať so slinami. To sa ľahko povie, ale nie vždy sa to dá dodržať. Existujú rady koľko prežúvať. My však odporúčame nepomáhať nedokonale prežutému jedlu pitím. Naopak pitie počas jedenia celkom vynechať - približne pol hodinu pred jedlom, počas jedla a následne pol hodinu po jedle. Okrem toho, že tak necháme žalúdočné kyseliny dokonale natráviť potravu a neriedime tento proces zbytočným pridaním tekutín, vytvárame priestor na dostatočné prežúvanie a tak spracovanie potravy. Keď bude redšia a vlhkejšia, pôjde to prirodzene rýchlejšie a pri suchšej potrave sa bude musieť vyprodukovať dostatok slín, aby sme ju vôbec vedeli prehltnúť.

Určite týmto spôsobom nevyriešime všetky problémy s trávením. Môžeme ale prispieť k tomu že jedna fáza trávenia - tá ktorú vieme vedome ovplyvniť vôľou - nebude vynechaná.

Potrebujete sa poradiť či objednať?

Neváhajte kontaktovať našu recepciu e-mailom na
recepcia@medante.sk
(pre rýchlejšie vybavenie Vašej požiadavky uveďte do mailu telefonický kontakt)

alebo osobne na Galvaniho 19, 821 04 Bratislava

X

Kontaktný formulár

Odosielam požiadavku
Tipy na vyhľadávanie:
© Poliklinika MEDANTE 2024