Objednajte sa ONLINE
„Kto lieči bolesť tam, kde ju pacient cíti, je navždy stratený.“ Prof. MUDr. Karel Lewit DrSc

Jedným z najčastejších prejavov poruchy funkcie pohybovej sústavy sú tzv. trigger pointy (TrPs) – spúšťové body. Vo svale dochádza k zmenám, ktoré sú často vlastným zdrojom bolesti.

Väčšinou tieto zmeny nepostihujú celý sval ako celok, ale iba určitú časť priečne pruhovaných svalov, ktoré vieme vôľou ovládať. TrPs sú miesta vo svaloch, v ktorých z rôznych dôvodov vznikla neschopnosť prirodzeného stiahnutia a uvoľnenia (kontrakcie a dekontrakcie). Medzi najčastejšie príčiny vzniky TrPs patria poranenia svalov, hormonálne poruchy alebo nedostatok minerálov. Na čo určite nemôžeme zabúdať je faktor stresu. Stres podvedome zvýši aktivitu svalov tváre, šije, panvy a panvového dna, čo vedie k chronickému a dlhodobému preťažovaniu týchto svalových skupín. Toto preťažovanie výrazne vplýva na vznik TrPs.

Ako zistím, že mám TrPs?

Vyšetrenie TrPs nie je náročné a sami to nedokážeme. TrPs vyšetruje fyzioterapeut alebo lekár pomocou palpácie (vyšetrenie pohmatom). Pri vyšetrení nachádzame palpačne citlivé miesta, ktorý by sme mohli opísať ako tuhý, presne ohraničený, bolestivý uzlík v tuhom svalovm snopci (taut band). Pri vyšetrení môžeme pozorovať lokálny svalový zášklb (twitch response). Miesta TrPs bývajú citlivé na dotyk, niekedy pri vyšetrení pozorujeme úhybnú reakciu pacienta, ktorá nie je adekvátna aplikovanému palpačnému tlaku (jump sign).

Prečo spúšťové body?

Najčastejšou odpoveďou by bolo, že spúšťajú nejaký proces. Spúšťové body si môžeme rozdeliť na aktívne – vyvolávajú lokálnu aj prenesenú bolesť, sú zdrojom svalových spazmov a môže vzniknúť obmedzenie pohyblivosti kĺbu, ktorý je svalom ovládaný. Latentné - skryté/neaktívne nie sú zdrojom priamej a prenesenej bolesti, pokým nie sú stimulované. Môžu znížiť pohyblivosť kĺbu. Satelitné – vznikajú v zóne prenesenej bolesti.

Príčina bolesti je mnohokrát na inom mieste, ako kde bolesť cítime!

Zvláštne však? Bolia vás kríže? Farmaceutické firmy sú všade naokolo, v reklamách nám ponúkajú zázračné mastičky, ktoré nám uvoľnia od bolesti okamžite po aplikácii, pôsobia do hĺbky a vy ste okamžite schopný vrátiť sa k vášmu obľúbenému športu. Počuli ste to aj vy, že? Keby to bolo také jednoduché... ale nie je. Hlavne u bolestí chrbta je príčina vzniku väčšinou na úplne inom mieste ako miesto kde bolesť cítime.

Ako sme vyššie už spomínali, TrPs vyvolávajú zmeny vo svale. Jednou z vlastností TrPs je, že vyradia časť alebo celý sval z jeho činnosti. Táto zmena často vyvolá bolesť na úplne inom mieste
.

Napríklad bolesť driekovej chrbtice a dolnej končatiny.

Pacienti pociťujú neurčité bolesti, pocity mravenčenia v dolnej končatine. Medzi veľmi časté príklady patrí bolesť krížov, ktorá sa šíri do dolnej končatiny. Najhorší scenár, ktorý nám napadne je že mám „vysunutú“ platničku. Nasleduje vyšetrenie u ortopéda alebo neurológa a rôzne testy. Je veľmi pravdepodobné, že u ľudí nad 40 rokov sa pri CT či MR vyšetrení zobrazia zmeny na posledných dvoch platničkách. Čo je ale prirodzený jav súvisiaci s našimi pohybovými zvykmi a prirodzenou degeneráciou platničiek. Avšak príčiny vzniku bolestí môžu byť úplne iné, ako zmeny na platničkách! Veľmi podobný priebeh problémov dokážu vyvolať spúšťové body svalov driekovej chrbtice, gluteálnych svalov (sedacie svaly) a stehna.

Aby ste si to vedeli lepšie predstaviť, pozrite si nasledovné video.


Zdroje:

Potrebujete sa poradiť či objednať?

Neváhajte kontaktovať našu recepciu e-mailom na
recepcia@medante.sk
(pre rýchlejšie vybavenie Vašej požiadavky uveďte do mailu telefonický kontakt)

alebo osobne na Galvaniho 19, 821 04 Bratislava

X

Kontaktný formulár

Odosielam požiadavku
Tipy na vyhľadávanie:
© Poliklinika MEDANTE 2024