Objednajte sa ONLINE
Preto čelí neustálej tréningovej záťaži, ktorá v súčasnosti vyústila do zdanlivo zvládnuteľných, no pretrvávajúcich problémov. Pôvodným profesionálnym zameraním je fyzioterapeut, a tak logicky registruje vnútorné varovanie - neodkladať viac riešenie bolesti lýtkového svalstva. Aktívny pohyb by bol neznesiteľnejší bez potrebnej liečby a návštevy zdravotníckeho zariadenia.

Podpísali sa drobné zranenia, zaťažovanie bez oddychu a odsúvanie signálov bolesti na situácii, ktorá vás doviedla k neodkladnej zdravotnej pomoci?

Nedoviedli ma k ničomu tragickému, práve naopak. Je to aj preto, že dobre poznám metódy a zásady, ako predchádzať bolestiam pri športovaní, aj ako ich účinne odstraňovať. Správam sa podľa nich, aj preto som za 20 rokov mojej trénerskej praxe nemal žiadne dramatické zranenia ani výrazné zdravotné problémy. Občas si niečo sem-tam poraním, natiahnem, alebo ináč obmedzím. U športovcov je to bežná vec. Stáva sa to aj pri dodržaní zásad, ktoré vštepujem aj svojim zverencom pred výkonom a po ňom: príprava, zahriatie, rozcvičenie a regenerácia! Pri mojej práci sa dá kedykoľvek niečo poraniť, natiahnuť či poškodiť. Po 20-tich rokoch mám prvý raz problém s úponom lýtkového svalu v oblasti achilovky. Mnohí to iste poznajú. Nie je to dramatické, ale je to zápal, s ktorým sa naťahujem už dlhší čas a viem, že sa musí liečiť. Keby si moja práca nevyžadovala pohyb, dám si pauzu a zrejme to hravo doliečim. Nedokážem však vypnúť na 2-3 mesiace z tréningového procesu. V stálej pohybovej záťaži noha sa nevie zregenerovať, jej liečenie sa však už nedá odďaľovať.

Nastal čas na nastavenie liečby. Aká metódu ste si zvolili?

Rozhodol som sa siahnuť po niečom maximálne účinnom. Absolvoval som dávnejšie liečby bez úspechu, ale stav s achilovkou sa nezlepšoval. Zmenilo sa to po dobrých skúsenostiach kamarátov: kondičného trénera Peťa Hlaváča a fyzioterapeuta hokejového Slovanu Miša Nemčeka, ktorí mi odporučili „Radiálnu rázovú vlnu“ a „Hilterapiu“. Znamenajú svetovú špičku v oblasti fyzikálnych metód liečby. Viaceré referencie na tieto fyzikálne liečby boli pozitívne už aj u nás, tak som ich bratislavskej klinike MEDANTE vyskúšal.

Prišla vytúžená úľava od bolesti po úvodných terapiách? Aké sú prvé pocity?

Vyzerá to nádejne. Prednedávnom som cítil bolesť nielen pri behu, ale aj pri bežnej chôdzi. Po 4 aplikáciách rázovej vlny a 6 laserových hilterapiách som zatiaľ bolesť pri pohybe nezaznamenal. Nerobím ešte úplné uzávery, lebo v tomto štádiu som ešte neabsolvoval maximálnu záťaž. Cítim však už výrazný posun k lepšiemu. Na rozdiel od nedávnych chvíľ sa pohybujem s nulovou bolesťou, takto komfortne som sa dávno necítil.

Odporučili by ste liečbu športovcom, ktorých trénujete?

Pre kondičného trénera je dôležité poznať rukolapné výsledky liečby, aby ju mohol spoľahlivo odporučiť svojim zverencom, a v tomto prípade to vyzerá nádejne. Ak to pôjde rovnako úspešne i naďalej, je predpoklad, že to čoskoro vyhodnotím ako účinný spôsob liečby. Zatiaľ ide všetko hladko. Črtá sa za tým prísľub na vyriešenie viacerých zdravotných problémov vrcholových športovcov aj bežných ľudí.

Klinika Medante patrí medzi ojedinelé zariadenia v európskom ponímaní vďaka prepojeniu tradičnej liečby a moderných lekárskych postupov, ktoré sú prezentované odborníkmi a špičkovou diagnostickou technológiou na lokalizáciu zdravotných problémov.

Zdroj: Denník ŠPORT 24.03.2015 špeciálna príloha Zdravie

Potrebujete sa poradiť či objednať?

Neváhajte kontaktovať našu recepciu e-mailom na
recepcia@medante.sk
(pre rýchlejšie vybavenie Vašej požiadavky uveďte do mailu telefonický kontakt)

alebo osobne na Galvaniho 19, 821 04 Bratislava

X

Kontaktný formulár

Odosielam požiadavku
Tipy na vyhľadávanie:
© Poliklinika MEDANTE 2024