Objednajte sa ONLINE
Tradičná čínska medicína sa netají tým, že vychádza zo základných prírodných zákonitostí. V rámci jej filozofie je dôležité vnímať deje, ktoré prebiehajú ako počas jednotlivých ročných období, tak aj počas rôznych období človeka. Pre každého z nás je prínosné, ak spočíva v rytme prírodných zákonov a rešpektuje ich.

V súčasnosti po veľmi horúcom lete nastúpilo prechodné obdobie – tzv. neskoré leto, pre ktoré sú tohto roku typické stále relatívne vysoké teploty. Tí, pre ktorých čínska medicína nie je neznámou neprebádanou krajinou, ale sa v nej trocha začínajú orientovať, vedia, že počas prechodného obdobia držia vládnuce žezlo orgány žalúdok, slezina a pankreas.

Práve počas neskorého leta a začiatku jesene prichádzajú mnohí pacienti s tráviacimi ťažkosťami. Trápi ich nafukovanie, pálenie záhy, bolesti v bruchu, či už kŕčovitého alebo tupého charakteru, riedka stolica, hnačky alebo naopak obstipácia. Tiež môže dochádzať k zhoršeniu stavu pri rôznych potravinových intoleranciách a alergiách aj napriek dodržiavaniu diéty.

Podložím pre vznik problémov býva oslabená slezina (spolu s pankreasom) po energetickej stránke, ale tiež aj prázdnota krvi alebo vznikajúca prázdnota jin, na ktorej sa mohli podpísať dlho trvajúce horúčavy. Na druhej strane môžu byť prítomné príznaky tzv. horúčosti žalúdka, za ktorými môže stáť stresujúce obdobie, ale aj grilované a pikantné jedlá. Mnohokrát sú spomínané symptómy prepletené a je relatívne náročné a zdĺhavé ich postupne pomocou bylinnej liečby a ovplyvňovania akupunktúrnych bodov harmonizovať a liečiť.

Akokoľvek, tradičná čínska medicína umožňuje človeku nahliadnuť za závoj jednotlivých symptómov a zistiť príčinu ochorenia. Následne danú príčinu liečiť dopĺňaním jednotlivých zložiek a uvoľňovaním zablokovanej energie, najčastejšie v meridiáne pečene. Na psychickej úrovni stojí za tráviacimi ťažkosťami najčastejšie stres, strach, úzkosť, obavy zo zlyhania, prílišná pedantnosť, kritickosť, pochybovačnosť, cyklické premýšľanie. Človek sa často snaží nasýtiť starostlivosťou svoje okolie, vrátane výkonnosti v práci a zabúda na nasýtenie seba. No až keď je človek v harmónii, môže harmóniu šíriť ďalej a vyživovať svoje okolie.

Podrobnejšie psychickej stránke pri tráviacich ťažkostiach sa budeme venovať v pokračovaní Tráviace ťažkosti a psychika.

Za tím Medante

Potrebujete sa poradiť či objednať?

Neváhajte kontaktovať našu recepciu e-mailom na
recepcia@medante.sk
(pre rýchlejšie vybavenie Vašej požiadavky uveďte do mailu telefonický kontakt)

alebo osobne na Galvaniho 19, 821 04 Bratislava

X

Kontaktný formulár

Odosielam požiadavku
Tipy na vyhľadávanie:
© Poliklinika MEDANTE 2024