Objednajte sa ONLINE
Moxovanie patrí medzi metódy, ktoré používa na liečenie tradičná čínska medicína. Na moxovanie sa používajú moxy, ktoré sa vyrábajú z rastliny -palina, latinsky Artemisia.

Palina sa používala ako liečivá rastlina už oddávna. Bola využívaná už v Egypte, no aj v Európe u Keltov a Germánov. U nás rastie tiež bežne ako široko rozšírená burina. Použitie mala rôznorodé, od vyháňania zlých duchov a démonov, či ako korenina pri príprave jedál. Palina pravá sa používala pri príprave Absintu a ako liečivá rastlina sa užívala hlavne pri problémoch s trávením.

Existuje niekoľko sto druhov tejto rastliny, ktoré sú široko rozšírené. Hlavné miesta výskytu sú teplejšie oblasti Európy, Ázie a Severnej Ameriky, teda mierne až subtropické pásmo severnej pologule. Menšie množstvo druhov ale rastie aj v Južnej Amerike, Austrálii, Afrike a v Tichomorí.

Pri výrobe moxy sa používajú vlákna z paliny. Tie sa získavajú z listov a následne sa spracujú. Môžu sa používať ako voľné vlákna a následne z nich terapeut sám tvaruje kužielky alebo iné tvary, vo veľkosti ako potrebuje, alebo sa z nich priamo vyrábajú palinové cigarety alebo cigary. To sú tenké alebo hrubšie valce z paliny dlhé okolo 15 - 20 cm. Obalené sú jemným papierom. Tieto dve formy sú asi najčastejšie používané spôsoby. Existujú aj iné spôsoby, ako sú samolepiace výrobky s moxou, alebo použitie moxy v ohrievačoch.

Pri moxovaní využívame pôsobenie tepla, ktoré sála z moxy po jej zapálení. Tým sú prehrievané ošetrované miesta na tele, akupunktúrne dráhy a body. Dochádza k ich uvoľneniu, prehriatiu,  aktivizácii a rozprúdeniu energie. Tieto účinky sa najčastejšie využívajú pri chronických ochoreniach, pri zimomrivosti a pocitoch chladu, problémoch s pohybovým aparátom – kĺby, svaly, pri tráviacich ťažkostiach, oslabenej imunite, močových, gynekologických a pohlavných problémoch.

Moxovanie môžeme rozdeliť na priame a nepriame. Priame sa vykonáva tak, že sa palinový kužeľ priloží priamo na telo a nechá sa zhorieť celý až sa pokožka človeka popáli a vytvorí sa pľuzgier a potom jazva. Tento spôsob je bolestivý a používaný skôr v Číne. U nás sa používa priame moxovanie bez jazvy, kedy sa kužeľ síce položí priamo na kožu ale nenechá sa vyhorieť celý. Odstráni sa pri nepríjemnom pálivom pocite. Nepriamy spôsob je, že sa na kožu dá najskôr podložka, takže moxa sa tela nedotýka priamo. Tá môže byť napríklad zo zázvoru, cesnaku, soli alebo iných látok. Pri tomto ošetrení sa kužeľ tiež odstraňuje, ak začne byť jeho teplo neznesiteľné.

Iná nepriama metóda je za použitia moxovacej cigary, ktorá sa zapáli a ňou sa pohybuje asi jeden až tri centimetre od pokožky tak aby to pacienta nepálilo ale príjemne sa prehrievalo ošetrované miesto. Môže sa použiť aj v spojení s akupunktúrou, kedy sa moxa dá na akupunktúrnu ihlu a prehrievanie nastáva cez ihličku.

Ošetrenie sa robí najčastejšie raz, dva krát týždenne a patrí k príjemným metódam ošetrenia. Sú tiež stavy kedy sa moxa nepoužíva - zvýšená teplota, menštruácia, zápaly v tele, v tehotenstve na brucho a dolný chrbát.

Potrebujete sa poradiť či objednať?

Neváhajte kontaktovať našu recepciu e-mailom na
recepcia@medante.sk
(pre rýchlejšie vybavenie Vašej požiadavky uveďte do mailu telefonický kontakt)

alebo osobne na Galvaniho 19, 821 04 Bratislava

X

Kontaktný formulár

Odosielam požiadavku
Tipy na vyhľadávanie:
© Poliklinika MEDANTE 2024