Objednajte sa ONLINE
Koža je vonkajšia časť tela človeka, pokrýva jeho povrch a jej najdôležitejšia funkcia je jeho ochrana. Chráni telo pred rôznymi vplyvmi prostredia, ale má aj iné funkcie, ako je zmyslová funkcia, teda hmat prostredníctvom buniek, ktoré sú citlivé na vonkajšie podnety. Zúčastňuje sa aj pri regulácii teploty a pri imunite. Z tela sa ňou tiež vylučujú rôzne látky.

Je najväčším orgánom tela a vraví sa, že je zrkadlom zdravia a áno, prejavujú sa na nej nielen vonkajšie poškodenia samotnej kože, ako sú rôzne odreniny, poranenia, štípance od hmyzu, jazvy po chirurgických zákrokoch, ale aj problémy ktoré vychádzajú zvnútra tela. Koža je prepojená so zvyškom nášho tela a vie nám dať najavo, keď sa v ňom niečo deje. Reaguje na celkový stav organizmu, takže sa na nej môže prejaviť problém alebo nerovnováha iných orgánov nášho tela a tiež reaguje na našu psychiku a emócie.

Prejavy na koži môžu byť vyjadrené rôzne. Patrí sem zmena farby, hrúbky kože, citlivosti, rozsah môže byť rôzny od drobných zmien až po rozsiahle, pokrývajúce veľkú časť tela.

Všetky zmeny kože môžu byť vyjadrené rôznou silou a rozsahom a predstavujú zdravotný aj estetický problém. Tým že sú mnohé vidieť na prvý pohľad, môžu obmedzovať aj spoločenský život svojho „šťastného“ majiteľa. Niekedy je práve to dôvod, že sa tým človek začne zaoberať a vypočuje reč kože, ktorá nám dáva najavo, že v tele niečo nie je v poriadku a že potrebuje pomoc. Tieto ochorenia majú svoje názvy, pod ktorými ich pozná moderná medicína ako sú akné, ekzém, herpes, psoriáza, impetigo, alopecia, erysipel, bércový vred, rosacea, periorálna dermatitída a mnohé iné.

Tradičná čínska medicína má k riešeniu týchto zdravotných problémov svoj prístup. Tento nie je založený na laboratórnych výsledkoch, ako sú vyšetrenie krvi, histológia kože, alergologické vyšetrenie, príp. ostatné vyšetrenia, ktoré zisťujú stav tela ako celku, ale ako aj pri iných zdravotných problémoch, v prístupe TČM sa robí diagnostické vyšetrenie pohovorom, pohľadom, pohmatom, vyšetrením jazyka a pulzu. Z týchto zozbieraných údajov sa stanovuje aká škodlivina, alebo nedostatok podľa TČM, spôsobuje daný problém. Čo sa týka kože, tak to býva často horúčosť, vlhkosť, toxín, blokáda, alebo napríklad tzv. nedostatok krvi. Podľa výsledkov diagnostiky sa potom nasadzuje zodpovedajúca liečba. Hlavné formy liečby sú fytoterapia a akupunktúra. Vo fytoterapii sa používajú rôzne časti bylín, z ktorých sa pripravujú odvary, tabletky alebo granule. Podľa toho, čo je pre konkrétneho človeka vhodnejšie, príp. najmä u detí ide o to, aby boli schopné predpísané byliny vôbec užiť. Byliny sa môžu použiť aj na samotné zmeny kože vo forme obkladu alebo masti.

Tradičná čínska medicína ponúka z môjho pohľadu efektívnu možnosť využiť prírodný spôsob liečby, keď sa chce človek vyhnúť liekom, doplniť ich alebo v prípade, ak lieky nedostatočne zaberajú.

Potrebujete sa poradiť či objednať?

Neváhajte kontaktovať našu recepciu e-mailom na
recepcia@medante.sk
(pre rýchlejšie vybavenie Vašej požiadavky uveďte do mailu telefonický kontakt)

alebo osobne na Galvaniho 19, 821 04 Bratislava

X

Kontaktný formulár

Odosielam požiadavku
Tipy na vyhľadávanie:
© Poliklinika MEDANTE 2024