Objednajte sa ONLINE
„Vždy som sa cítila ako silná osobnosť a nikdy by ma nenapadlo, že ja energická a silná osoba môžem mať niekedy depresiu. Vždy som si myslela, že depresia je niečo, čo si ľudia viac-menej vymýšľajú. Choroba „rozčačkaných“ ľudí, ktorí nemajú dostatok fyzickej aktivity. Bola som presvedčená, že keď sa človek snaží, tak sa takýto stav smútku dá prekonať napríklad aktivitou. Zrazu som zistila, že ma to valcuje a že si s tým neviem dať rady a že to nikdy neskončí a že mi nikto nepomôže. A ja, ktorá som si vždy vedela so všetkým pomôcť som zistila, že ja potrebujem pomoc.“ Toto boli slová človeka, ktorý zažil depresiu na vlastnej koži a vie o nej viac ako by chcel.

Depresia, depka, apatia, stiesnenosť, skľúčenosť, byť deprimovaný, byť v kríze. Termíny, ktoré bežne počujeme, niektoré z nich sú súčasťou aj nášho slovníka. Každý z nás sa dostane v živote do situácie, kedy má možnosť istú formu depresie zažiť na vlastnom tele, prípadne je svedkom, že ňou trpí niekto blízky. Depresia nie je ojedinelý jav. Radi by sme vám tento „depresívny“ problém viac objasnili.

Depresia patrí k najčastejším psychickým ťažkostiam. Odhaduje sa, že až 25 % ľudí prežilo nejakú depresívnu epizódu a ťažšou formou depresie trpí asi 5 % ľudí. Je preto užitočné zoznámiť sa s tým, ako ľuďom v depresii je, ako k nej dochádza, ako ju môžeme spoznať a ako ju možno liečiť.

Čo je to depresia

Uvádzame tabuľkovú „normu“, na ktorú sa dnes odvolávajú odborníci v celom svete. Ide o definíciu depresie podľa DSM-III-R (Diagnostická a štatistická príručka americkej psychiatrickej spoločnosti). A tá znie:

Aby v určitom prípade mohol byť stav daného človeka diagnostikovaný ako depresia, potom sa nutne musí vyskytovať súbežne minimálne päť z nižšie uvedených deviatich príznakov:
  • Depresívna nálada, trvajúca minimálne 1 týždeň
  • Znížený záujem o bežné činnosti
  • Strata chuti do jedla
  • Nespavosť
  • Spomalenie pohybov aj myslenia
  • Podstatne nižšia životná energia
  • Pocity zníženej vlastnej hodnoty a viny
  • Znížená schopnosť myslieť a sústrediť sa
  • Myšlienky na dobrovoľný odchod zo života (samovražda) či aktivita k tomu smerujúca

Príčina depresie

Dôvodov, ktoré vedú k depresii, je veľmi veľa. Od prepracovania vyčerpanosti, pôrodu (popôrodná depresia), cez zážitok vážnej choroby vlastnej alebo niekoho blízkeho, osamelosť, zlé medziľudské vzťahy, až po dedične podmienenú depresiu. Preto, ak sa stretneme s depresiou, nie je ľahké uhádnuť na prvý pohľad, prečo k nej došlo. Výskumy ukazujú, že kľúčovým pre vznik depresie je zážitok márnosti akéhokoľvek pokusu o riešenie ťažkej situácie, poznatok, že „nech robím, čo robím, situáciu to nerieši“.

Depresia nie je iba zlá nálada, depresia je ochorenie. Už čoskoro čerstvý obsah na tému „ako z toho von“.

Potrebujete sa poradiť či objednať?

Neváhajte kontaktovať našu recepciu e-mailom na
recepcia@medante.sk
(pre rýchlejšie vybavenie Vašej požiadavky uveďte do mailu telefonický kontakt)

alebo osobne na Galvaniho 19, 821 04 Bratislava

X

Kontaktný formulár

Odosielam požiadavku
Tipy na vyhľadávanie:
© Poliklinika MEDANTE 2024