Objednajte sa ONLINE
Večná dilema: Čím si osladiť čaj a kedy nesladiť vôbec? Takéto odpovede by ste možno nečakali

Aké sladidlo použiť, ak nám ide o štíhlu líniu, podporu zdravia a doplnenie minerálov?

Nechcete pribrať? Skúste stéviu!

Podľa terapeutky tradičnej čínskej medicíny (TČM) Karolíny Hauerovej sú med a cukor kaloricky v podstate to isté. Ak sa snažíme regulovať kalórie, odporúča stéviu, ktorá je 300-krát sladšia ako bežný cukor získaný z cukrovej repy, ale je bez kalórií. Niekoľko malých lístkov postačí na osladenie kávy alebo čaju. V súčasnosti sa skúmajú aj jej protizápalové a protinádorové vlastnosti.

Stévia je tristokrát sladšia ako cukor.

Nie je jedno, aký cukor!

Med ako chutné a zdravé sladilo z prírodných a lokálnych zdrojov môže byť kontroverzný z hľadiska alergií. Ak ste odkázaná na cukor, uprednostnite trstinový, v ktorom je aj prímes melasy a čaj si obohatíte aj o minerálnu výživu. Ďalšou zdravou možnosťou je jačmenný slad.

Nie je jedno, aký cukor!

Kedy nesladiť?

Podľa terapeutky Hauerovej sa z pohľadu TČM sladiť vyslovene neodporúča, ak trpíte zahlienením a vlhkým produktívnym kašľom: „Používanie medu treba pri liečbe dobre zvážiť, pretože cukor podporuje zápaly, oslabuje imunitu a podľa TČM oslabuje aj kosti. Celkovo by som pre zdravie volila život bez sladidiel a obmedzila aj konzumáciu ovocia. Viac sa zamerať na zeleninu ako zdroj vitamínov, minerálov a cenných antioxidantov.“

Viac sa zamerajte na zeleninu ako zdroj vitamínov, minerálov a cenných antioxidantov.

Kedy je med liek?

Med sa v Čínskej fytoterapii používa ako liečivo, nazýva sa Feng Mi (včelí med) a jeho použitie sa neviaže na ročné obdobia. Jeho obľúbenosť v zimnom období súvisí s tým, že lieči bolesti brucha a žalúdka spôsobené chladom. S týmto syndrómom je spájaný pocit fyzickej vyčerpanosti a oslabenie trávenia. Med taktiež zastavuje suchý kašeľ, typický vykašliavaním veľmi malého množstva hlienov, pri ktorom človek pociťuje sucho v ústach, škriabanie v krku a podobne. Často ide o dlhodobý kašeľ, ktorý už vyčerpal regeneračnú energiu tela a vysušil tekutiny.

Kedy je med liek?

Zdroj: casprezeny.azet.sk

Potrebujete sa poradiť či objednať?

Neváhajte kontaktovať našu recepciu e-mailom na
recepcia@medante.sk
(pre rýchlejšie vybavenie Vašej požiadavky uveďte do mailu telefonický kontakt)

alebo osobne na Galvaniho 19, 821 04 Bratislava

X

Kontaktný formulár

Odosielam požiadavku
Tipy na vyhľadávanie:
© Poliklinika MEDANTE 2024