Objednajte sa ONLINE
Patríte medzi nadšencov behu? Beh v súčasnosti prežíva veľký „boom“. Kam sa pozrieme vidíme bežcov. Behať môžeme kedykoľvek a kdekoľvek. V podstate môžeme tvrdiť, že beh je pre všetkých. Šport, pri ktorom na veku nezáleží.

Možno tiež patríte k ľudom, ktorí začali behať, cítite sa dobre a po čase príde na rad bolesť kolena. Bolesť vypukne počas alebo po športovej aktivite a cítite ju na vonkajšej strane kolena bez toho, aby ste mali nejaký vážnejší úraz, pád. Bojíte sa, že ste si koleno zranili. Bolesť sa zhoršuje a môže Vám dokonca obmedzovať chôdzu. Našlli ste sa v tom?

Bežecké koleno – Iliotibiálny syndróm (ITBS)

ITBS je jednou s najčastejších príčin vzniku bolestí u bežcov – profesionálnych aj amatérskych. ITBS vzniká preťažením mäkkých štruktúr kolena, iliotibiálneho traktu. Pre ITBS je charakteristická bolesť, pálenie, opuch z vonkajšej strany kolena, v mieste pod kolenným zhybom. Niekedy sa bolesť prenáša po celej dĺžke stehna až k sedacím svalom. Dochádza k štrukturálnym zmenám svalového alebo väzivového tkaniva. Typická bolestivosť vzniká pri flexii – ohybe kolena do 45° - preťaženie alebo zápal vytvorí bolesť na vonkajšej strane kolena.

Príčiny vzniku ITBS

  • Nesprávna technika behu
  • Zvýšené preťaženie, skrátenie svalu (m. tensor fascie latae), ktorý sa nachádza na vonkajšej strane stehna a zároveň patrí medzi svaly, ktoré stabilizujú kolenný a bedrový kĺb. Ak máme oslabené stabilizátory bedrového kĺbu, je veľká pravdepodobnosť, že sa táto instabilita prenesie do kolenného kĺbu a pripojí sa k vzniku bežeckého kolena.
  • Pronačné (členok padajúci smerom dnu) postavenie členkového kĺbu, plochonožie, oslabenie m. tibilalis anterior – hlavnou funkciou je dorzálna flexia (špika hore) a tiež stabilizuje členkový kĺb, pri oslabení vzniká plochonožie a instabilný členok. Táto instabilita sa prejaví vyššie na kolennom kĺbe.
  • Neprimerane dlhá trasa
  • Nedostatočná regenerácia, strečing
  • Dlhotrvajúci beh hore a dolu schodmi
  • Nesprávna bežecká obuv
  • Plávanie „prsiarskymi“ nohami
Príčinou vzniku je mechanické dráždenie iliotibiálneho pruhu (fascia lata) na vonkajšej strane kolena pri opakovanom ohnutí/natiahnutí. Dochádza k nadmernému treniu úponu o kostný výbežok, ktorý sa nachádza na vonkajšej strane kolena.

Akákoľvek činnosť, pri ktorej opakovane ohýbame koleno, často aj s kombináciou vtočenia kolena dovnútra môže vyvolať ITBS.

Čo robiť pri ITBS?

Najdôležitejšie je určiť príčinu problému, následne ju odstrániť, aby beh nebol trápenie ale radosť.

Častokrát je ITBS iba prejavom, ktorým s nami naša dolná končatina komunikuje a ukazuje nejaký problém, ktorého príčina vzniku je rôzna. Liečbu ITBS musíme brať komplexne. Predovšetkým pozrieť sa na postavenie členkových kĺbov, bedrového kĺbu, celej panvy a hľadať príčinu bolesti, ktorá nám vyústi vo forme bežeckého kolena.

Základom liečby je kľudový režim hlavne v akútnom štádiu. Je potrebné znížiť počet odbehnutých kilometrov. Uvoľňovať/naťahovať vonkajšiu stranu stehna. Odporúčame využiť uvoľňovanie pomocou masážneho valca ( viď článok Rolovanie - použitie vo fyzioterapii ).  Zamerať sa na posilnenie svalov, ktoré stabilizujú členkový kĺb a bedrový kĺb.

Potrebujete sa poradiť či objednať?

Neváhajte kontaktovať našu recepciu e-mailom na
recepcia@medante.sk
(pre rýchlejšie vybavenie Vašej požiadavky uveďte do mailu telefonický kontakt)

alebo osobne na Galvaniho 19, 821 04 Bratislava

X

Kontaktný formulár

Odosielam požiadavku
Tipy na vyhľadávanie:
© Poliklinika MEDANTE 2024