Objednajte sa ONLINE
Epidémia infertility II časť

Aj napriek tomu, že táto téma sa predovšetkým (trochu mylne) týka ženy, začala by som krátko práve problematikou z druhej – mužskej strany. „Spolupráca“ muža je veľmi dôležitá avšak netýka sa len vyšetrenia spermiogramu, ktoré sa stalo už rutinnou záležitosťou a väčšina mužov ho bez problému podstúpi. Ak by počet, pohyblivosť spermií neboli v norme, vie čínska medicína pomocou bylinnej terapie a akupunktúry pomôcť k vylepšeniu parametrov v prípade, že sa nejedná o zásadnú poruchu plodnosti muža ako je napríklad prekonanie infekčného ochorenia príušníc v postpubertálnom veku alebo iné závažné stavy vedúce k úplnej zástave tvorby spermií. Dnešný muž často používa svoj testosterón v príliš veľkej miere v pracovných aktivitách alebo vyčerpávajúcich, extrémnych športoch, čo má za následok buď nedostatok energie jang (teda nepohyblivé spermie) alebo nedostatok energie jin (teda málo spermií). Liečba môže trvať aj niekoľko mesiacov, ale rozhodne stojí za to, aby ju partner podstúpil. Samozrejme nevyhnutnou je úprava životného štýlu, redukcia obezity, obmedzenie návykových látok akými sú fajčenie alebo alkohol.

Druhou, nemenej dôležitou úlohou muža, je psychická podpora ženy, ktorá by sa mala týkať predovšetkým toho, aby žene pomohol aktívnym prístupom „vyjsť“ z bludného kruhu sústredenia sa na otehotnenie. Je dobré naplánovať si spoločné aktivity ako športové tak aj oddychové, podporiť ženu v činnostiach, ktoré ju bavia a vedia odpútať od 100% sústredenia sa len na to, či tento mesiac bude test pozitívny... Pokiaľ žena potrebuje v rámci zmeny životného štýlu schudnúť alebo zmeniť stravovanie je dôležité ju v tom podporiť a prípadne, ak je to možné, k novému „životnému alebo stravovaciemu“ štýlu sa aj pridať. Úloha muža je v tomto prípade nesmierne dôležitá a môže významným spôsobom napomôcť dosiahnuť spoločný cieľ ako aj pomôcť partnerke prekonať toto zložité životné obdobie...

Ako pristupuje Tradičná čínska medicína (TČM) k liečbe neplodnosti ženy? Určite ruka v ruke so západnou medicínou, je potrebné, aby žena bola vyšetrená po gynekologickej ako aj imunologickej stránke. Pri vstupnom vyšetrení podľa TČM sa žena musí pripraviť na množstvo otázok mnohokrát aj nie priamo súvisiacich so želaným tehotenstvom, následným vyšetrením pulzu a jazyka a na fakt, že je potrebná jej aktívna spolupráca na dietetických a režimových opatreniach. Očakávať, že dostane bylinnú zmes, akupunktúru a všetko sa podarí by bolo iluzórne.

TČM vidí za základ úspechu v otehotnení a následnom donosení dieťaťa pravidelný menštruačný cyklus. Problémy s menštruáciou často siahajú už k jej začiatkom, teda do puberty. Menštruácia podľa TČM má byť pravidelná, cyklus by mal prichádzať po 28 dňoch (samozrejme občasná odchýlka do 3 dní je považovaná za normálnu), trvať by mal 5 dní. Menštruácia má byť bezbolestná a bez významných predmenštruačných príznakov známych ako PMS (predmenštruačný syndróm) napr.: tenzie, výrazné zmeny nálad, bolesti alebo prílišná citlivosť prsníkov, nafukovanie apod... Intenzita menštruačného krvácania by mala byť primeraná, ani príliš silné krvácanie, ktoré ženu vyčerpáva, ani slabé ktoré tiež hovorí o tom, že niečo v tele ženy nie je v poriadku. Preto prvý krok terapie smeruje k dosiahnutiu „správnej“ menštruácie. Toto bohužiaľ nebýva jednoduché práve vďaka faktu, že pokiaľ sa tieto problémy vyskytli v mladosti, bývajú často riešené pomocou hormonálnej terapie, prípadne antikoncepcie. Tu sa stratia často signály kedy telo hovorí, že niečo nie je v poriadku, a odhaliť ich preto nemusí byť jednoduché. Starostlivosť o menštruáciu by preto mala začať od nastúpenia prvého cyklu až do jej ukončenia... Ani TČM sa nebráni pokroku a sleduje menštruačný cyklus pomocou merania bazálnej teploty. Tá vie veľa povedať o tom, v akej fáze cyklu, či už jinovej alebo jangovej, je problém a akým smerom sa v terapii ubrať.

K tomu, aby sa podarilo harmonizovať menštruačný cyklus, je potrebné aj správne stravovanie. To je potrebné nastaviť podľa základného obrazu, ktorý určí terapeut TČM. Stavy nedostatku pomáhajú riešiť iné potraviny ako napríklad stavy nadbytku, kedy je potrebné vylúčiť potraviny, ktoré napríklad príliš zachladzujú alebo spôsobujú hromadenie vlhkosti.

Podľa základného obrazu ktorý terapeut určí sa následne pristúpi k bylinnej terapii a terapii pomocou akupunktúry. Jedna z najčastejších príčin neschopnosti otehotnieť býva nedostatočnosť v dráhe obličiek alebo tzv. nedostatok Yangu obličiek, ktorý je považovaný za akýsi fyziologický oheň života, zahrieva telo a je zodpovedný za množstvo pochodov v tele. Príznaky, ktoré žena okrem neschopnosti otehotnieť alebo samovoľným potratom v ranných štádiách tehotenstva má, patria aj slabá alebo oneskorená menštruácia, zimomrivosť, bolesti v bedrách, závrate, pískanie v ušiach, bledosť, únava, množstvo svetlého moču. Okrem bylinnej terapie a akupunktúry sa v tomto prípade odporúča aj moxovanie  (zahrievanie) určitých miest na tele.

Ďalšou príčinou býva tzv. vlhko v spodnom žiariči čo je podľa TČM oblasť podbruška. Vlhko bráni správnemu prúdeniu čchi, hromadí sa tu a spôsobuje rôzne problémy. Okrem neplodnosti tieto ženy mávajú často problém s nadváhou, opakované výtoky ktoré bývajú často preliečované pomocou antibiotík alebo liekov na mykózy, problémy s oneskorenou menštruáciou, krvácaním uprostred cyklu, pocitom tiahy v podbrušku. Jedným z dôležitých krokov v terapii je tiež úprava hmotnosti ako aj odstránenie vlhkosti.

V Medante pomáhame ženám s počatím bylinnou terapiouakupunktúrou. Neodmysliteľnou súčasťou liečby je aj správne stravovanie a ženy by mali zaradiť do svojho pravidelného režimu cvičenia, ktoré uvoľnia telo aj myseľ, či už budete cvičiť Qi Gong, Tai Qi, hormonálnu jógu alebo len sa pravidelne prechádzať v prírode, rozhodne tak pomôžete v komplexnom procese dosiahnutiu vytúženého cieľa.

Potrebujete sa poradiť či objednať?

Neváhajte kontaktovať našu recepciu e-mailom na
recepcia@medante.sk
(pre rýchlejšie vybavenie Vašej požiadavky uveďte do mailu telefonický kontakt)

alebo osobne na Galvaniho 19, 821 04 Bratislava

X

Kontaktný formulár

Odosielam požiadavku
Tipy na vyhľadávanie:
© Poliklinika MEDANTE 2024