Objednajte sa ONLINE

1. Čo spôsobí, ak si doprajeme jarnú očistu tela? Prinesie nám to benefity v oblasti zdravia, s ktorými môžeme nastúpiť po zime opäť do života?

Vždy na jar alebo na jeseň sa mnohí ľudia rozhodnú podstúpiť kratšiu alebo dlhšiu očistu. Takáto zmena stravovania určite prinesie benefity všetkým, oveľa lepšie však je ak je dlhodobá a neskončí po pár dňoch i týždňoch.

Naše telo sa síce očisťuje priebežne, ale v dnešnej dobe je vystavené oveľa väčšiemu náporu škodlivín z potravín (pesticídy, konzervačné látky, ťažké kovy), ovzdušia, kozmetiky, vody, čistiacich prostriedkov, plastových hračiek a riadu, či elektrosmogu. Ak pečeň nestíha neutralizovať a odstrániť všetky tieto látky, tie sa ukladajú v tele a hlavne v tukových bunkách. Preto je dôležité dbať na svoju stravu a dopriať telu pravidelný prísun zdravého jedla, ideálne počas celého roka. Dôvodov, prečo by ste tak mali spraviť a o ktorých sa presvedčíte na vlastnej koži, je hneď niekoľko. Najčastejší býva práve úbytok hmotnosti, ďalej sa vám môže zlepšiť trávenie, pravidelná stolica, zbavíte sa pocitu nafúknutia alebo pálenia záhy, budete mať viac energie, čistejšiu pleť, pevnejšie vlasy a nechty. Takisto sa budete vedieť lepšie sústrediť, mať veselšiu náladu a výkonnosť, vaša imunita sa posilní a aj krvné testy sa môžu zlepšiť.

2. Prezraďte konkrétne tipy, ako jednoducho detoxikovať dospelé telo, pre začiatočníkov či menej vytrvalých aj pre ,,pokročilých“, ktorí sa už roky venujú zdravej strave a ani cez zimu to nepreháňali s ťažkými jedlami.

Niektorí sa rozhodnú pre prísnejšie praktiky, iným stačí obmedziť jednotlivé potraviny. Ten najzákladnejší a najjednoduchší spôsob je vyradenie týchto potravín ako alkohol, káva, prípadne iné stimulanty, bublinkové nápoje, sladké vody a všetky “light” alternatívy, pšenica a všetko, čo s ňou súvisí (chlieb, pečivo, cestoviny, pizza, koláče, keksíky, …), mäso, hotové jedlá, polotovary, pretože sú prepchaté umelými sladidlami, farbivami, príchuťami, cukrom a soľou. Určite by ste mali obmedziť aj sladkosti a slané pochúťky, znova iba samý cukor, trans tuky, soľ, sem tam farbivo či príchuť, mlieko a mliečne produkty, vrátane vajec, masla a hlavne margarínu. Dĺžka trvania je na vás, ale v tejto základnej forme je ideálne dodržiavať obmedzenia aspoň 2 týždne.

Ak sa bojíte, že nebudete mať čo jesť, tak sa mýlite. Zoznam jedál, ktoré sú povolené je rovnako dlhý a môžete vyskúšať možno menej známe druhy zeleniny a ovocia, ideálne čerstvé a bio. Nesolené a nepražené orechy a semienka si môžete pridávať do šalátov, hlavných jedál alebo aj polievok. Namiesto mäsa zaradiť ryby, či už sardinky, sladkovodné alebo morské. Voľba je na vás, (určite nie klasické vyprážané filé), pripravte ich radšej na prírodno a pohrajte sa s rôznymi koreninami. Klasickú ryžu môžete nahradiť obilninami ako napríklad ryža (natural, basmati, jasmínová, divoká, červená), pšeno, pohánka, quinoa, polenta či amarant. Batáty zas výborne nahradia zemiaky. Aj so strukovinami ako šošovica, hrášok, fazuľka, cícer sa dajú robiť divy. No a namiesto masla či margarínu môžete použiť oleje - kokosový, olivový, orechové, ryžový, sezamový.

Ak sa vám to zdá aj tak príliš prísne, občas môžete zaradiť tieto zo zoznamu tých zakázaných napríklad vajcia, mliečne produkty, ideálne z ovčieho alebo kozieho mlieka, obilniny ako špalda, ovos, raž, jačmeň. A keď mäso tak kuracie, morčacie z overených zdrojov od farmárov alebo bio.

Aj tí ktorí sa stravujú zdravo počas celého roka môžu podporiť svoju pečeň a obličky v odstraňovaní škodlivín. Stačí ak do svojho jedálnička zaradia väčšie množstvo potravín ako koreňová zelenina, jablká, batáty, mrkva, kvôli obsahu antioxidantov a aj vlákniny, ktorá prečistí črevá. Ďalej zeleninu s obsahom síry ako je brokolica, karfiol, ružičkový kel, cibuľa, pór, cesnak, žerucha, reďkovka. Zelenú listovú zeleninu, napr. špenát, rukola, rôzne druhy šalátov, morské riasy, pažítka, petržlenová vňať, kôpor. Či koreniny rozmarín, kurkuma, čili, oregáno, bazalka, majorán, saturejka a huby ako hliva a shitaké. Okrem stravy môžete svoje telo podporiť aj dostatočným pitným režimom, pravidelným pohybom, potením sa, či už v saune alebo pri pohybe. Lymfatickou masážou spojíte príjemné s užitočným alebo si sami môžete masírovať špeciálnou suchou kefou s prírodnými vláknami. Okrem vody je vhodné piť čaje na lymfatický systém ako napríklad nechtík, lipkavec, žihľava, zlatobyľ či čaje na podporu pečene, horec, púpavový koreň, artičok. Zo živíny sú potrebné vitamíny skupiny B, C, selén, zinok. 

3. Je jarný detox vhodný aj pre deti? Ako presvedčiť dieťa, že vynechanie štandardných nezdravých pochutín je len pre jeho dobro?

Deti by v žiadnom prípade nemali podstupovať akýkoľvek detox. U detí by mala byť pestrá strava bohatá na zeleninu a ovocie základom jedálnička. Najjednoduchší spôsob ako to docieliť je ísť príkladom a v domácnosti nedržať nezdravé potraviny a sladkosti. Deti sa veľmi radi učia formou hry a zábavy, a tak to vyskúšajte takýmto spôsobom. Môžete vymyslieť súťaž, v ktorej každý týždeň vyberú jednu zeleninu, z ktorej si spoločne pripravíte chutné jedlo. Alebo ich môžete zapojiť do procesu pestovania rastlín či prípravy jedál. Takisto na ne môžete pôsobiť cez predstavivosť - baviť sa o rôznych vitamínoch, a o tom ako pôsobia v našom tele, dať im mená a vytvoriť si z nich postavičky.

Zdroj: RELAX 2/2016

Potrebujete sa poradiť či objednať?

Neváhajte kontaktovať našu recepciu e-mailom na
recepcia@medante.sk
(pre rýchlejšie vybavenie Vašej požiadavky uveďte do mailu telefonický kontakt)

alebo osobne na Galvaniho 19, 821 04 Bratislava

X

Kontaktný formulár

Odosielam požiadavku
Tipy na vyhľadávanie:
© Poliklinika MEDANTE 2024