

Čím si osladiť čaj a kedy nesladiť vôbec?
Večná dilema: Čím si osladiť čaj a kedy nesladiť vôbec? Takéto odpovede by ste možno nečakali Aké sladidlo použiť, ak nám ide o štíhlu líniu, podporu zdravia a doplnenie minerálov? Nechcete pribrať? Skúste stéviu!Podľa terapeutky tradičnej čínskej m ...
Večná dilema: Čím si osladiť čaj a kedy nesladiť vôbec? Takéto odpovede by ste možno nečakali. Aké sladidlo použiť, ak nám ide o štíhlu líniu, podporu zdravia a doplnenie minerálov?
Nechcete pribrať? Skúste stéviu!
Podľa terapeutky tradičnej čínskej medicíny (TČM) Karolíny Hauerovej sú med a cukor kaloricky v podstate to isté.
Ak sa snažíme regulovať kalórie, odporúča stéviu, ktorá je 300-krát sladšia ako bežný cukor získaný z cukrovej repy, ale je bez kalórií.
Niekoľko malých lístkov postačí na osladenie kávy alebo čaju. V súčasnosti sa skúmajú aj jej protizápalové a protinádorové vlastnosti.

Nie je jedno, aký cukor!
Med ako chutné a zdravé sladilo z prírodných a lokálnych zdrojov môže byť kontroverzný z hľadiska alergií.
Ak ste odkázaná na cukor, uprednostnite trstinový, v ktorom je aj prímes melasy a čaj si obohatíte aj o minerálnu výživu.
Ďalšou zdravou možnosťou je jačmenný slad.

Kedy nesladiť?
Podľa terapeutky Hauerovej sa z pohľadu TČM sladiť vyslovene neodporúča, ak trpíte zahlienením a vlhkým produktívnym kašľom:
„Používanie medu treba pri liečbe dobre zvážiť, pretože cukor podporuje zápaly, oslabuje imunitu a podľa TČM oslabuje aj kosti.
Celkovo by som pre zdravie volila život bez sladidiel a obmedzila aj konzumáciu ovocia. Viac sa zamerať na zeleninu ako zdroj vitamínov, minerálov a cenných antioxidantov.“

Kedy je med liek?
Med sa v Čínskej fytoterapii používa ako liečivo, nazýva sa Feng Mi (včelí med) a jeho použitie sa neviaže na ročné obdobia. Jeho obľúbenosť v zimnom období súvisí s tým, že lieči bolesti brucha a žalúdka spôsobené chladom. S týmto syndrómom je spájaný pocit fyzickej vyčerpanosti a oslabenie trávenia.
Med taktiež zastavuje suchý kašeľ, typický vykašliavaním veľmi malého množstva hlienov, pri ktorom človek pociťuje sucho v ústach, škriabanie v krku a podobne. Často ide o dlhodobý kašeľ, ktorý už vyčerpal regeneračnú energiu tela a vysušil tekutiny.

Zdroj: casprezeny.azet.sk