Objednajte sa ONLINE
Počas prechodného obdobia, kedy sa musíme rozlúčiť s dlhými letnými dňami a privítať neodbytnú jeseň, prichádza veľa pacientov za terapeutom Tradičnej čínskej medicíny (TČM) s tráviacimi ťažkosťami. Nie je to náhoda, prechodnému obdobiu „vládne“ podľa čínskej medicíny slezina, pankreas a žalúdok. Ich starosťou je z hľadiska TČM potraviny prijať, natráviť, rozložiť, vstrebať a vylúčiť z tela von. Samozrejme sa na danom deji podieľajú aj iné orgány, spomínané tri sú však „vládnuce“ tým ostatným. Nie je neznáme, že v rámci čínskej medicíny sa k jednotlivým skupinám orgánov priraďujú aj aspekty psychické alebo duchovné.

Čo to konkrétne znamená? Pre slezinu, pankreas žalúdok je typické tzv. logické, intelektuálne rozmýšľanie. Ostatne vieme, že v danej oblasti sa nachádza aj „druhý mozog“ – viscerálny nervový systém. Podľa profesora Gershona z Columbijskej univerzity v New Yorku je v črevách uskladnených až deväťdesiat percent sérotonínu. Brucho je miestom zrodenia intuície, pocitov šťastia, pochopenia druhých a vnímania ich potrieb. Miesto toho, aby sme sa snažili mať brucho pod kontrolou za cieľom vybudovať na ňom „tehličky“, je pre organizmus prospešnejšie zabezpečiť voľné prúdenie energie, vďaka celkovému zapojeniu svalov a plynulého dýchania. Podľa TČM sem prináležia mentálne aspekty ako je schopnosť logicky uvažovať a vedieť nájsť rovnováhu medzi prijímaním a dávaním. Ak dôjde k nerovnováhe, v danej oblasti sa to prejaví ako tzv. cyklické premýšľanie, kedy uvažovanie nad jednou oblasťou vyvoláva úzkosť alebo strach a ten donúti osobu pohybovať sa v bludnom kruhu myšlienok, laicky povedané „šrotovať“.

Z hľadiska psychosomatiky je teda človek počas prechodného obdobia viacej vystavený tomu, aby sa pozrel na to, čo by mal prijať, stráviť, vstrebať a vylúčiť aj v rámci svojho života.
Kým pre jar býva dominantný rýchly rast, nové začiatky, nové projekty, leto prináša kvety pre radosť života a plody práce. Prechodné obdobie po lete nás vyzýva k tomu, aby sme svoju úrodu pozbierali, spracovali, uskladnili, zakonzervovali a to, čo nie je pre nás prospešné, nechali zapracovať do kompostu a zhniť, aby sme mohli na jar obohatiť pôdu o nové živiny. Rovnako s nástupom jesene dokončujeme zbieranie a triedenie udalostí, zážitkov, emócií a skúseností. Niektoré možno čakajú už dlhé roky na to, aby sme poodhalili závoj, ktorý ich zakrýva a pozreli sa na nich bez obalu.

Z hľadiska psychického sa pozrime na to, čo je ťažké pre nás prijať. Môže sa jednať o nevyhovujúce nastavenie v práci, tlak v rodine, medzi priateľmi, náročné obdobie s partnerom, deťmi, rodičmi. Žiadnu situáciu človek nevyrieši, pokiaľ ju plne neprijme. Až neskôr, podobne ako keď trávenina putuje tráviacim traktom a začne dochádzať k vstrebávaniu živín, môžeme situáciu plne pochopiť a ponaučenia z nej využiť.

Pokiaľ trpíte na tráviace ťažkosti, venujte aspoň chvíľku z každého dňa sami sebe. Sadnite si do ticha a skúste sa zamyslieť nad tým, čo je vám vo vašom živote ťažké prijať, vstrebať a vylúčiť. Buďte k sebe čestní, láskaví a úprimní a odpovede sa postupne začnú vynárať.
Tradičná čínska medicína využíva v prípade psychických ťažkostí prepojených s trávením akupunktúru, tuina masáže, liečbu bylinami, moxovanie, úpravu dietetiky, qigong (cvičenie) a meditácie.

Za tím Medante

Potrebujete sa poradiť či objednať?

Neváhajte kontaktovať našu recepciu e-mailom na
recepcia@medante.sk
(pre rýchlejšie vybavenie Vašej požiadavky uveďte do mailu telefonický kontakt)

alebo osobne na Galvaniho 19, 821 04 Bratislava

X

Kontaktný formulár

Odosielam požiadavku
Tipy na vyhľadávanie:
© Poliklinika MEDANTE 2024