Objednajte sa ONLINE
Ľudí s intoleranciou lepku po jeho konzumácii trápia podobné príznaky ako ľudí s celiakiou, ale bez pridruženého črevného poškodenia. Často si vypočujú názory, že ich zdravotný problém je len ,,v ich hlave“. Nová štúdia však môže tieto tvrdenia obrátiť naruby. Vedci totiž odkryli biologické vysvetlenie intolerancie lepku.

V štúdii publikovanej v časopise Gut výskumníci z Columbia University Medical Center (CUMC) v New Yorku naznačujú, že intolerancia lepku môže vzniknúť ako následok oslabenej črevnej bariéry, ktorá spúšťa zápalovú imunitnú reakciu, keď človek skonzumuje lepok. Do kategórie lepku spadajú proteíny nájdené v pšenici, raži, jačmeni a triticale (hybrid pšenice a raže). Sú prítomné v rôznych potravinách, predovšetkým v chlebe, obilných produktoch a cestovinách.

Odhaduje sa, že asi 1 zo 141 Američanov má celiakiu - autoimunitné ochorenie, pri ktorom imunitný systém napáda tenké črevo v reakcii na príjem lepku, čo spôsobuje príznaky ako nadúvanie, zápcha, chronická hnačka, bolesti žalúdka, vracanie a chronická únava. 18 miliónov Američanov tiež verí, že zažívajú podobné príznaky v reakcii na príjem lepku, ale nemajú črevné poškodenie, ktoré je typické pre celiakiu. Tento stav je známy ako neznášanlivosť lepku, neceliatická intolerancia lepku alebo neceliatická citlivosť na pšenicu. Nadáciou pre celiakiu (the Celiac Disease Foundation) je definovaný ako ,,stav s príznakmi podobnými tým, ktoré má celiakia a ktoré sa zlepšia eliminovaním lepku v strave.“

Odhaľovanie príčin intolerancie lepku

Intolerancia lepku dlho plietla vedcov, ktorí neboli schopní presne určiť skryté mechanizmy ochorenia. To viedlo niektorých výskumníkov k názoru, že citlivosť na lepok nie je skutočným stavom, ale že príznaky, ktoré vznikajú v reakcii na lepok u ľudí bez celiakie sú psychického pôvodu. Najnovší výskum pod vedením Armina Alaedini, Ph.D., odborného asistenta medicíny z CUMC však priniesol biologické vysvetlenie intolerancie lepku a zároveň dokázal, že porucha nepramení v psychike.

Nový výskum skúmal 80 jedincov s neceliatickou intoleranciou lepku, 40 jedincov s celiakiou a 40 zdravých jedincov. Jedinci s neceliatickou intoleranciou lepku zažívali všetky uvedené gastrointestinálne príznaky po požití potravín, ktoré obsahovali lepok. Príznaky vymizli, keď boli potraviny obsahujúce lepok odstránené po dobu 6 mesiacov, ale opäť sa vrátili, keď bol lepok znovu zaradený do stravy.

Symptómy intolerancie lepku nie sú vsugerované

Výskumníci zo vzoriek krvi všetkých troch skupín určovali znaky aktivity imunitného systému. Vo vzorkách krvi jedincov s celiakiou vedci nezistili žiadne znaky zvýšenej činnosti imunitného systému a to napriek tomu, že v tejto skupine dochádzalo k výraznému poškodeniu črevného systému. To naznačuje, že črevná imunitná reakcia u ľudí s celiakiou má schopnosť neutralizovať mikróby, ktoré prechádzajú cez poškodenú črevnú bariéru a tým sa zabráni zápalovej reakcii.

U jedincov s neceliatickou intoleranciou lepku vedci zistili, že aj keď nemali cytotoxické T bunky nájdené u ľudí s celiakiou, mali znaky poškodenia črevných buniek spolu so znakmi akútnej systémovej imunitnej aktivity. Podľa autorov toto zistenie naznačuje, že pacienti s neceliatickou intoleranciou lepku majú oslabenú črevnú bariéru v dôsledku poškodenia črevných buniek, čo vyvoláva zápalovú imunitnú aktivitu v reakcii na lepok.

Okrem toho vedci zistili, že znaky poškodenia črevných buniek a aktivity imunitného systému u jedincov s neceliatickou intoleranciou lepku sa normalizovali, keď prestali jesť potraviny obsahujúce lepok po dobu 6 mesiacov, čo podporuje ich teóriu.

,,Naša štúdia ukazuje, že príznaky hlásené pacientami nie sú psychického pôvodu, ako niektorí navrhovali. Biologický základ pre tieto príznaky sa našiel u významného množstva pacientov,“ hovorí spoluautor štúdie Dr. Peter H. Green, profesor medicíny na CUMC.

Vedecký tím naznačuje, že raz bude možné používať tieto znaky na diagnostiku neceliatickej intolerancie lepku. V súčasnosti pre tento stav neexistujú žiadne diagnostické testy. Tieto znaky môžu byť taktiež použité na monitorovanie reakcií pacientov na liečbu.

,,Naše výsledky posunú paradigmy v uznaní a porozumení neceliatickej intolerancie pšenice a budú mať pravdepodobne významné dôsledky na diagnostiku a liečbu,“ tvrdí spoluautor štúdie Dr. Umberto Volta, profesor interného lekárstva na University of Bologna, Taliansko. ,,Vzhľadom na veľký počet ľudí postihnutých týmto stavom a výrazné negatívne vplyvy na pacientov ide o dôležitú oblasť výskumu, ktorá si zaslúži oveľa väčšiu pozornosť a finančné prostriedky.“

Zdroj: www.medicalnewstoday.com

Potrebujete sa poradiť či objednať?

Neváhajte kontaktovať našu recepciu e-mailom na
recepcia@medante.sk
(pre rýchlejšie vybavenie Vašej požiadavky uveďte do mailu telefonický kontakt)

alebo osobne na Galvaniho 19, 821 04 Bratislava

X

Kontaktný formulár

Odosielam požiadavku
Tipy na vyhľadávanie:
© Poliklinika MEDANTE 2024