Objednajte sa ONLINE
Atopický ekzém alebo atopická dermatitída je vo väčšine prípadov dedičné ochorenie, ktoré sa prejavuje začervenaním, svrbením, pľuzgierikmi a suchou pokožkou, ktorá sa odlupuje.

Čo je príčinou ekzému?

Toto chronické zápalové ochorenie spôsobujú hlavne alergie. Nesprávne fungujúci imunitný systém vedie k alergiám a citlivosti na potraviny, chemikálie a čiastočky nachádzajúce sa vo vzduchu. Či ide o alergiu sa dá zistiť krvným testom zameraným na zvýšenú úroveň eozinofilných bielych krviniek a IgE protilátok. Zhoršenie stavu vyvoláva aj emočný stres, zmeny teploty a vlhkosti vzduchu, čistiace prostriedky a kozmetika.

Akú úlohu hrá trávenie?

Pri liečbe ekzému je dôležité nielen odstrániť podozrivé alergény, ale sa pozrieť aj na tráviaci systém. U väčšiny ľudí trpiacich ekzémom sa zistilo, že trpia aj tzv. “leaky gut” syndrómom (http://www.huffingtonpost.com/leo-galland-md/do-you-have-leaky-gut-syn_b_688951.html). To znamená, že cez steny tráviaceho traktu unikajú do tela látky, ktoré by tam vôbec nemali byť. Steny nášho hrubého a tenkého čreva sú neustále dráždené a ,,škrabané” alergénmi ako sú lepok, mliečne výrobky a cukor. Tieto zápaly a ranky uvoľňujú priestor medzi bunkami, čím vzniká voľná cesta pre neželané toxíny, ktoré chce telo vylúčiť. Neunikajú však už tradičnou cestou cez stolicu, ale cez druhý najväčší eliminačný orgán - pokožku. Preto sa po konzumácií alergénov zhoršia príznaky.

Ako sa zbaviť ekzému?

Ako prvý krok je dôležité vylúčiť zo svojej stravy alergény. Najčastejšie to bývajú mliečne výrobky, pšenica, vajcia, droždie a citrusové plody. Ich miesto by mali nahradiť hlavne protizápalové potraviny bohaté na omega 3 kyseliny ako vlašské orechy, mastné ryby, ľanové semienka a chia, ktoré pomôžu obnoviť membránu každej bunky, hlavne kožných buniek. Medzi potraviny bohaté na vitamín C, ktoré znižujú hladinu histamínu a tým zmierňujú podráždenie, patria farebná paprika, brokolica, ružičkový kel, kel, melón, kapusta, ríbezle, šípky. Vyhnite sa sóji, octu, cukru, umelým farbivám, konzervačným látkam a hydrogenizovaným tukom.

Z doplnkov môžete vyskúšať rybí alebo ľanový olej, ktoré majú vysoký obsah omega 3 kyselín a tie znižujú zápaly v tele. Z probiotík je najúčinnejšia kultúra Lactobacillus plantarum, ktorá pomôže napraviť črevnú mikroflóru, a tak prispieť k zlepšeniu pokožky. Medzi ďalšie dôležité živiny patrí beta karotén a vitamíny A, C, D a B komplex. Ak zo stravy vylúčite spomínané alergény a zaradíte omega 3 kyseliny, steny tráviaceho traktu už nebudú dráždené. Toto obdobie je dobré využiť a podporiť ich liečenie a zahojenie čajom zo sladkého drievka alebo šťavou z aloe vera.

Na vonkajšie použitie sú najvhodnejšie chladiace prípravky ako je aloe vera gél, protizápalové oleje ako napríklad nechtík lekársky, gotu kola, kamilky alebo olej s vitamínom E. Môžete si vyrobiť aj vlastný olejček skombinovaním dvoch kvapiek levanduľového a kamilkového esenciálneho oleja v jednej polievkovej lyžici jojobového oleja.

Vyhýbajte sa kozmetickým výrobkom, ktoré by vás mohli dráždiť, prostrediu s roztočmi a zvieratami, bielidlám a iným chemikáliám v domácnosti.

Neškrabte sa a vyhýbajte sa stresu, pretože stres a nervozita vás nútia viac sa škrabať a dráždiť si pokožku. V dnešnej dobe je to pre väčšinu z nás výzva, preto vyskúšajte jednoduchú jednominútovú meditáciu, pri ktorej netreba žiadnu špeciálnu prípravu (https://www.youtube.com/watch?v=F6eFFCi12v8). Niekomu zas pomôže, keď sa prevetrá pri behu alebo inom cvičení.

Detoxifikačné čaje, lopúch (Arctium lappa), štiavec kučeravý (Rumex crispus), púpavový koreň (Taraxacum officinale radix) alebo švédske kvapky zas pomôžu podporiť funkciu pečene a lymfatického systému, čím sa odľahčí vylučovanie toxínov cez pokožku.

Netreba zabúdať, že u každého môže mať rovnaká choroba rôzne príčiny, a preto je najlepšie poradiť sa s odborníkom z našej kliniky a zistiť, čo ekzém spôsobuje.

Potrebujete sa poradiť či objednať?

Neváhajte kontaktovať našu recepciu e-mailom na
recepcia@medante.sk
(pre rýchlejšie vybavenie Vašej požiadavky uveďte do mailu telefonický kontakt)

alebo osobne na Galvaniho 19, 821 04 Bratislava

X

Kontaktný formulár

Odosielam požiadavku
Tipy na vyhľadávanie:
© Poliklinika MEDANTE 2024