Objednajte sa ONLINE
Prišla pomaly ale isto, skôr než by sme ju čakali. Tak ako každý rok, aj tentokrát ju priniesol na krídlach vietor. Reč je o jari, ktorou sa začína nielen z pohľadu tradičnej čínskej medicíny (TČM) nový cyklus. Cyklus predstavujúci rodenie, rast, dozrievanie, zber, sťahovanie síl do zeme a pokojný tichý odpočinok. Z hľadiska TČM je jar pod riadením prvku drevo, pre ktorý je typický rýchly rast, bujnenie, expanzia, tvorba a kreativita. Po zime, ktorá žiadala, aby sme si šetrili svoje sily a rešpektovali tmavé dni svojim oddychom, prichádza jar, ktorá našetrené sily volá k životu. K pohybu, rastu, ustanovení nových cieľov. Príroda sa po zimnom spánku prebúdza a spolu s ňou aj človek. Ak dbal počas zimy o svoju regeneráciu, podobá sa semienku, ktoré do seba absorbovalo zo snehu a ľadu vodu a po šteklení teplými slnečnými lúčmi, vyklíči.

Práve v nedostatku našporených síl súvisia mnohé ťažkosti, ktoré sa na jar prejavia. Môžu sa prejavovať ako jarná únava či alergie. Z pohľadu čínskej medicíny môže byť príčinou alergie aj prítomnosť veternej škodliviny v dráhach alebo v podkoží (vrstva couli) v kombinácii s prázdnotou jinovej alebo jangovej zložky, či nedostatkom prenatálnej (prednebeskej) čchi. Častokrát môže byť prítomná aj vlhká či chladná škodlivina (termíny čínskej diagnostiky). Za jarný pohyb čchi z hľadiska orgánových sústav je zodpovedná pečeň, ktorá spolu so žlčníkom prináleží elementu drevo. Čiže má na starosti v tele človeka pohyb čchi, uvoľnenie stagnácií, metabolizmus látok a z hľadiska TČM sa podieľa na výžive krvi. Jej vývodom sú oči, tkanivom šľachy.

Prítomnosť alergie môže teda z hľadiska TČM súvisieť aj s nerovnováhou na úrovni pečene.

Príkladom toho bola pacientka Klára, ktorá každoročne trpela na jar aj na jeseň sezónnou alergiou. Na jar ju svrbeli oči, mávala opuchnutejšie viečka, riedky vodnatý výtok z nosa a kýchala. Na jeseň bolo zase v popredí sťažené dýchanie prejavujúce sa najmä ťažkosťami s nádychom po športovej námahe. Klára s nadšením obľubovala beh a dýchavičnosť po námahe i suchý kašeľ boli pre ňu značne limitujúce. Okrem toho sa jej po prekonaní mimoriadne stresujúceho obdobia zväčšili lymfatické uzliny v ingvinálnej oblasti (slabiny, triesla).

Veľmi veľa pacientov po tom, čo sa im začnú množiť rôzne príznaky a neduhy v jednotlivých častiach tela, následkom čoho striedajú odborníkov zo západnej medicíny, vyhľadajú praktika TČM, aby sa na nich pozrel z celostného hľadiska.

Bolo tomu tak i v prípade Kláry. Cítila, že s jej telom sa dejú veci, ktorým nerozumie a rada by obnovila stratené zdravie. Diagnostika jazyka, pulzu, diferenciálno – diagnostický rozhovor a rovnako i zväčšené uzliny, ktoré sa nachádzali na dráhe pečene preukázali prázdnotu jin pečene. Keďže obidve zložky – jin aj jang orgánov by mali byť v dynamickej rovnováhe, ak jedna výrazne poklesne, dochádza k relatívnemu nadbytku druhej zložky. Nárast jangu pečene priniesol podráždenosť, nervozitu, výbuchy hnevu a frustráciu. Samotný nárast jangu (dynamická, prehrievajúca a aktívna zložka) spolu s veternou škodlivinou (peľ rastlín) viedol na biochemickej úrovni k prejavom zápalu slizníc, k sezónnej alergie. Na jeseň oslabenie jin pečene spôsobilo sťažené dýchanie a suchý kašeľ, v danom prípade sa v rámci TČM hovorí, že „pečeň atakuje pľúca“.

Počas jari sa prejavy alergie riešili symptomatickými doplnkami stravy na báze bylín, ktoré odstraňujú veternú škodlivinu a upokojujú jang pečene. Kláre boli počas jesene predpísané medicinálne huby – v jej prípade Cordyceps (pozor na samoliečenie medicinálnymi hubami!) a doplnky stravy, ktoré sa v prvom kroku podieľali na rozrušení stagnácie čchi pečene a v druhom kroku na výživu jin pečene. Po polročnej liečbe sa dušnosť a suchý kašeľ po námahe výrazne zlepšili – o deväťdesiat percent. Pacientka zostáva ďalej v liečbe pre zväčšenie lymfatických uzlín lokalizovaných na dráhe pečene v spolupráci so západnou medicínou.

Potrebujete sa poradiť či objednať?

Neváhajte kontaktovať našu recepciu e-mailom na
recepcia@medante.sk
(pre rýchlejšie vybavenie Vašej požiadavky uveďte do mailu telefonický kontakt)

alebo osobne na Galvaniho 19, 821 04 Bratislava

X

Kontaktný formulár

Odosielam požiadavku
Tipy na vyhľadávanie:
© Poliklinika MEDANTE 2024