Objednajte sa ONLINE
Podľa tradičnej čínskej medicíny je najlepšou prevenciou chrípky silná imunita. Tú si však musíme dlhodobo budovať a chrániť najmä v chladných mesiacoch (existujú ale aj typy letných chrípok). Z čoho pramení v našom organizme tzv. ,,odolnosť“, prečo sa niektorí ľudia takmer celý život nenakazia chrípkou a iní musia každý rok týždne preležať v posteli?

Náš celkový stav organizmu závisí od činnosti vnútorných orgánov. Pokiaľ podľa čínskej medicíny nachádzame nejaký druh patológie či deficitu na imunitnej osi – pľúca, slezina, obličky (najmä nedostatok yangových funkcií, ktoré okrem iného zabezpečujú termodynamiku a tým pádom sú tieto orgány veľmi citlivé na zachladenie), tak je pravdepodobné, že naša imunita nebude fungovať tak ako by mala a ľahko podľahneme nákaze. Nezanedbateľný vplyv má však aj psychická záťaž, nedostatok spánku či nadmerné užívanie antibiotík a iných farmák. Počas zimy je základ nezachladzovať organizmus potravinami či nápojmi s chladnou povahou. Medzi tieto sa zaraďujú napr. citrusy, ktoré paradoxne konzumujeme v zime najviac. Citrusy a šťavy z nich sú vhodné pre ľudí žijúcich v tropických oblastiach, pretože v horúcej klíme sa potrebujú chladiť. My nie, naopak musíme sa snažiť udržať si ,,vnútorné teplo“ pred mrazivou zimnou klímou. K ďalších zachladzujúcim potravinám patria aj surové zeleninové šaláty, jogurty, väčšie množstvá ovocia či vitamínu C a v súčasnosti populárna citrónová voda.

Čo by sme teda mali do stravy zaradiť počas zimy?

V prvom rade by mali by základom tepelne upravené potraviny. Výborné sú zeleninové vývary s kosťou či polievky (bez mlieka). Do jedál pridávame zahrievacie korenia ako škoricu, klinčeky či badián alebo trochu čili. Surové ovocie a zeleninu konzumujeme iba v menších množstvách a výhradne z našich zemepisných šírok. Ďalej je vhodná dusená či pečená zelenina, ryža, ryby, cesnak a zázvor.

Ak by sme napriek zmene životosprávy a stravy mali slabú imunitu, čínska medicína využíva v liečbe stovky bylín, ktoré nám ju pomôžu opäť získať. V zime sa často užíva škoricovníková zmes Gui Zhi Tang, známa už od 3 storočia n.l., ktorá obsahuje vetvičky škoricovníku, sušený zázvor a koreň bielej pivonky pre zlepšenie schopnosti odolávať vonkajším vplyvom. Ak by sme zvažovali komplexnú bylinnú liečbu je nutná konzultácia s terapeutom čínskej medicíny.

Potrebujete sa poradiť či objednať?

Neváhajte kontaktovať našu recepciu e-mailom na
recepcia@medante.sk
(pre rýchlejšie vybavenie Vašej požiadavky uveďte do mailu telefonický kontakt)

alebo osobne na Galvaniho 19, 821 04 Bratislava

X

Kontaktný formulár

Odosielam požiadavku
Tipy na vyhľadávanie:
© Poliklinika MEDANTE 2024