Objednajte sa ONLINE
Nervozita, napätie, nepokoj, bolesti hlavy, pocit napätia v prsníkoch, skľúčenosť... nejedna žena by sa vedela vyjadriť k tomu, čo mesiac a mesiac zažíva predtým, než dostane menštruáciu. Alebo by sa k tomu radšej vyjadrovať nechcela? Podobne ako pacientka, ktorej manžel sa chce týždeň pred vypuknutím jej červených dní odsťahovať k mame? V žiadnom prípade sa však netreba držať bokom či zavaľovať výčitkami svedomia. Práve naopak, o ťažkostiach spojených s poslednými dňami pred vypuknutím menštruácie je vhodné sa podeliť, pomenovať svoj problém, byť si ho vedomá.

Každá žena, ktorá má pravidelne menštruáciu, prechádza na fyzickej i psychickej úrovni cyklickými zmenami. Fázu rýchleho rastu strieda dozrievanie, uvoľňovanie, formovanie sliznice a jej vylučovanie. Z pohľadu tradičnej čínskej medicíny sa na priebehu menštruačného cyklu podieľajú viaceré orgány zangfu vo vzájomnej prepojenosti. Napríklad srdce dáva povel ku spusteniu menštruácie, pečeň riadi priechodnosť a voľný tok, slezina má na starosti cievy ako také (samozrejme TČM vníma spomenuté orgány inak než západná medicína).

Ako môže z pohľadu TČM predmenštruačný syndróm súvisieť so psychikou?

V prvej časti článku sme uviedli, že mnohé ženy trpia tzv. ganxuexu (prázdnota krvi pečene), čo často vedie ku ganyu (stagnácia qi pečene), pri ktorej nie sú tkanivá, orgány, medzibunkový priestor plynule vyživované alebo zbavované nepotrebných častí. Jedná sa o podobný jav, ako keď do rieky, ktorej koryto je spoly vyschnuté, padne hrubý kmeň stromu. Postupom času sa začne vytvárať priehrada. Nad kmeňom voda stojí, menej prúdi, začne zapáchať a zaplavovať okolitú zem, vytvárať močiare. Pod prekážkou je naopak koryto ešte vyschnutejšie, brehy sú popraskané, rastlinstvo vysychá, ubúda hmyzu...

Ťažkosti lokalizované na jednotlivých častiach tela súvisia priamo s dráhami, ktoré tadiaľ prechádzajú. Napríklad pocit napätia v prsníkoch môže byť spôsobený nerovnováhou v dráhe perikardu, ktorá na úrovni psychiky vypovedá o tom, ako sa cítime byť milované, či ako zdieľame svoju lásku s ostatnými. Tiež sa môže viazať s dráhou žalúdka, ktorý sa s nami snaží viesť dialóg o tom, čo v živote trávime ťažko, aké udalosti, situácie, vzťahy.

Podobný odkaz môže mať aj akné nachádzajúce sa často na tvári pozdĺž sánky či v zvislej línii pod očami. Okrem schopnosti „tráviť“ na psychickej úrovni bude akné poukazovať aj na sebalásku k sebe samej, ako sa vnímame, či sa považujeme za hodnotné len tak, čisto z pozície ľudskej bytosti, alebo potrebujeme cez výkon dokazovať svoju hodnotu sebe a okolitému svetu. Na zvýšený tlak, ktorý na seba vyvíjame, môže odkazovať aj bolesť v driekovej časti chrbtice. Bolesť v podbrušku na vnútornú ženu, ktorá si praje byť vypočutá, pretože jej v maskulínne organizovanom svete nezostáva veľa priestoru. Tupá bolesť hlavy zase upozorňuje na vyčerpanie organizmu a je na mieste klásť si otázku, či je naozaj potrebné ísť až za hranice svojich možností. A ostrá pulzujúca bolesť hlavy sa snaží hlasným spôsobom poukázať na to, že prišlo k nerovnováhe na úrovni pečene a žlčníka, v psychike medzi rozhodnosťou či nerozhodnosťou alebo kreativitou či deštruktívnym spôsobom použitia vnútornej sily človeka.

Ak patríte, medzi ženy, ktoré trpia na PMS a je im blízke odhaľovanie psychickej príčiny, spojenej s využitím terapeutických prostriedkom TČM, obráťte sa na terapeuta TČM.

Potrebujete sa poradiť či objednať?

Neváhajte kontaktovať našu recepciu e-mailom na
recepcia@medante.sk
(pre rýchlejšie vybavenie Vašej požiadavky uveďte do mailu telefonický kontakt)

alebo osobne na Galvaniho 19, 821 04 Bratislava

X

Kontaktný formulár

Odosielam požiadavku
Tipy na vyhľadávanie:
© Poliklinika MEDANTE 2024