Objednajte sa ONLINE
Najnovšie poznatky však ukazujú, že meditácia dokáže priamo ovplyvniť ľudské telo na bunkovej úrovni. Lekári z univerzity v Calgary a Centra na výskum rakoviny v Alberte skúmali ženy, ktoré prekonali rakovinu prsníka. Zistili, že sústredená každodenná meditácia a navštevovanie podporných skupín už po troch mesiacoch cvičenia ochránili teloméry v bunkách pred skracovaním.

Teloméry sú koncové časti chromozómov a pomáhajú chrániť genetickú informáciu pri delení bunky. Pri bunkovom delení sa však teloméry skracujú a to vedie k starnutiu bunky a následne k bunkovej smrti. Kým skracovanie telomér súvisí so starnutím, dlhšie teloméry môžu naopak pomáhať pri ochrane tela pred niektorými chorobami vrátane rakoviny. Vo všeobecnosti platí, že dlhšie teloméry sa dajú nájsť v bunkách mladších a zdravších ľudí.

Lekári vo svojom výskume sledovali takmer deväťdesiat žien, ktoré prekonali rakovinu a na začiatku programu boli v zlom emocionálnom rozpoložení. V rámci programu navštevovali podpornú skupinu, v ktorej sa učili meditovať a cvičili jogu. Cvičili a meditovali aj doma, čím sa dĺžka meditácie predĺžila na približne 45 minút denne.

Analýza buniek pred a po ukončení štúdie ukázala jasné výsledky. Skupina žien, ktorá sa venovala meditácii, mala v priemere dlhšie teloméry. Linda Carlsonová z univerzity v Calgary, ktorá sa na štúdii podieľala, potvrdila, že rozdiely v dĺžke telomér boli viditeľné už v priebehu troch mesiacov skúmania. Tím vedcov teda jasne dokázal prepojenie dĺžky telomér a meditácie. Lekári však zatiaľ nevedia potvrdiť, či je efekt dlhodobý a nepoznajú ani mechanizmus, ktorým meditácia teloméry chráni. Výskum tak naďalej pokračuje práve hľadaním tohto mechanizmu. To by mohlo viesť k pochopeniu ďalších známych prepojení duševného a telesného zdravia. Je dokázané, že napríklad depresia vyvoláva v organizme zápalovú reakciu a stres spôsobuje zvýšenú náchylnosť na vírusové infekcie. Meditácia nie je liek na všetko, má však jednoznačný pozitívny efekt pri odbúravaní depresie, bolestí a úzkosti.

Prepojením duševného a telesného zdravia a ovplyvňovaním ľudského tela na bunkovej úrovni sa zaoberá aj celosvetovo uznávaná metóda Cesta. Čoraz častejšie sa objavujú výskumy, ktoré potvrdzujú, že emocionálne blokády spôsobujú zmeny v organizme a môžu byť príčinou zdravotných problémov. Princíp Cesty spočíva v hľadaní kritických a traumatizujúcich spomienok a tém, ktoré človek prežil v minulosti. Vďaka Ceste sa dosahuje emocionálny prežitok týchto spomienok z minulosti človeka. Následne sa tak uvoľňujú energetické blokády v organizme a dochádza k automatickému spusteniu ozdravných procesov na úrovni fyzického tela a ľudskej psychiky.

Potrebujete sa poradiť či objednať?

Neváhajte kontaktovať našu recepciu e-mailom na
recepcia@medante.sk
(pre rýchlejšie vybavenie Vašej požiadavky uveďte do mailu telefonický kontakt)

alebo osobne na Galvaniho 19, 821 04 Bratislava

X

Kontaktný formulár

Odosielam požiadavku
Tipy na vyhľadávanie:
© Poliklinika MEDANTE 2024