Objednajte sa ONLINE
Ak mám nejaký problém na úrovni pohybového systému, ten problém takmer nikdy nie je sám. Jeden primárny problém na seba väčšinou okamžite nabaľuje pridružené reflexné a prenesené odchýlky od normálneho stavu. Úplne prirodzene preto platí, že čím dlhšie si problémy pestujem a neriešim ich, tým viac ďalších pridružených problémov sa u mňa môže objaviť.

Príklad – akútne seknutie krku: spôsobí obmedzenie rozsahu pohyblivosti krčnej chrbtice. Postihnutý sval väčšinou komunikuje s lopatkou, takže sa do protektívneho (ochranného) držanie dostáva nielen krk, ale aj lopatka rameno. Krk ďalej komunikuje s hrudnou chrbticou a ak má krk nepohodlie a nefunguje tak ako obvykle, prejaví sa to aj v hrudnej chrbtici často obmedzením rotácie. Pokiaľ nefunguje rotácia, telo prehnane robí úklon a preťažuje tak svaly zodpovedné za úklon a odcudzuje svaly zodpovedné za rotáciu. Ďalej s hrudnou chrbticou súvisia rebrá a tie s dýchaním a takto by sa ešte dalo pokračovať.

Takže zrazu máme dlhý reťazec problémov. Náš mozog samozrejme chce vyriešiť problém, chce si pomôcť, ale keďže je toho viac, nevie s čím začať, nevie na čo sa zamerať ako prvé. Mení sa tak vnímanie tela a keď nie je kvalitná vnímavosť, mozog nevie kvalitne vyhodnotiť situáciu a nepomôžeme si.

Teda sme v stave, že telo vníma bolesť, ale nevie presne, kde ju má, odkiaľ ide... Opäť platí: že čím neskôr vyhľadám pomoc, tým viac si škodím. Východisko z tejto situácie je našťastie veľmi jednoduché: stačí, ak ja ako terapeut telo upozorním (väčšinou dotykom), kde je bolestivý segment a okamžite sa spušťajú liečebné procesy. Pomáhame mozgu uvedomiť si miesto bolesti a ten začne pracovať na uzdravovaní.

Zhrnutie

Telo samé nepozná presne, kde je problém, vníma len bolesť, treba mu pomôcť zamerať pozornosť na konkrétne miesto. Práve na toto slúžia mäkké techniky. Mäkké techniky alebo inak „techniky mäkkých tkanív“ alebo „myofasciálne techniky“ sú jedným z najzákladnejších nástrojov, aké fyzioterapeut pri svojej práci používa. Manuálne, vlastnými rukami „počúva“, posúva a uvoľňuje pokožku, fascie, svaly a kĺbovú pohyblivosť. Svojim presne cieleným dotykom, tlakom a pohybmi vie fyzioterapeut telu pomôcť identifikovať, kde má problém a mozog sa už postará o ďalšie samoliečebné kroky. Mäkké techniky majú aj preventívne pôsobenie na miesto, kde problém môže vznikať, zatiaľ čo človek ho ešte nevníma.

Potrebujete sa poradiť či objednať?

Neváhajte kontaktovať našu recepciu e-mailom na
recepcia@medante.sk
(pre rýchlejšie vybavenie Vašej požiadavky uveďte do mailu telefonický kontakt)

alebo osobne na Galvaniho 19, 821 04 Bratislava

X

Kontaktný formulár

Odosielam požiadavku
Tipy na vyhľadávanie:
© Poliklinika MEDANTE 2024