Objednajte sa ONLINE
A ešte by ste museli mať smolu, možno genetický kód a dcéra by musela patriť k približne 3-5% populácie, kde sa skutočná skolióza vyskytuje.

Často sa stáva, že slečna príde od lekára s nálezom a rodičia sa nestačia diviť: ako to, že sme si nič nevšimli? Napríklad pre dlhé vlasy, či voľné tričká. Preto sú dôležité nielen prehliadky u lekára, ale aj vaša pozornosť. My rodičia môžeme ako prví odhaliť príznaky - jedno rameno vyššie ako druhé, jedna lopatka viacej odstáva alebo driek javí asymetrické línie. Pretože, čím skôr sa nesprávne zakrivenie chrbtice odhalí, tým lepšie sa dá korigovať.

Riziková skupina mládeže

Skolióza sa vyskytuje aj u detí, ale závažné vykrivenie chrbtice, adolescentná idiopatická skolióza sa týka mládeže, často dievčat medzi 10 a 17 rokom. V novinársky vďačnej téme sa v priebehu rokov akoby vytratila samotná pravda o tomto ochorení. Nevieme! Práve u tejto formy skoliózy nevieme! Nevieme, a preto používame termín idiopatická, čo znamená "z neznámych príčin". Každý rok sa stretávajú najväčší ortopedickí experti na sympóziách a vášnivo diskutujú. Nevedia a nevieme! Možno je to trápne, ale poctivé - biela medicína napriek obrovským investíciam a serióznym výskumom jednoducho presne nevie, prečo sa zrazu, z ničoho nič u 12 ročného dievčaťa začne kriviť chrbtica. A nevieme, prečo je hlavná krivka častejšie v hrudnej časti chrbtice a na pravú stranu. Ale vieme, že u zvierat sa skolióza nevyskytuje. A tiež vieme, že tam kde biela medicína nemá odpoveď, profitujú šarlatáni ...

Skolióza spočiatku nebolí

Keďže skolióza spočiatku nebolí a nástup puberty je u dievčat sprevádzaný explóziou všetkého možného, je skoro nemožné byť paparazzim vlastnej dcéry. Dnešná mládež sa hrbí, má zlé držanie tela, ochabnuté svaly, ale toto nie je skolióza. Sú to rôzne stupne chybného držania tela. Skolióza je však niečo celkom iné! Skutočné zakrivenie chrbtice treba zachytiť čo najskôr a potom sa s tým dá možno niečo robiť. Najprv rodič, potom ortopéd! Lenže, dievčatá sa hanbia a nevylákaš ich len tak od iPhonu a počítača. Ak Vám dajú šancu, berte ju!

Kľúčový detail

Už v 19. storočí si anglický lekár Adams všimol, že u začínajúcich skolióz sa v predklone zvýrazní na jednej strane chrbta asymetrický val. Tento val môže byť celkom nenápadný, ale trebárs aj výraznejší. Zo začiatku sa to prejaví iba v predklone, je to dôsledok začínajúceho vybočenia chrbtice, rotácie stavcov a hrudníka. Aj keď môžu byť aj iné príčiny, asymetria chrbtovej zóny v predklone je pre ozajstnú skoliózu dosť typická. Dá sa dokonca ako tak zmerať.

Učiteľ má čas

Výskumy v zahraničí ukázali, že najviac času na preventívne vyšetrenie chrbtice má - hádajte kto? Učiteľ! Kantor! Bingo! A tak v mnohých amerických štátoch používajú vyškolení učitelia jednoduchý uhlomer. Robia to radi, ochotne a všetci im fandia! Mať zdravé deti je predsa verejný záujem! Štyrikrát do roka vyšetrujú učitelia decká v predklone a výraznejšie asymetrie odosielajú na odborné vyšetrenie.

Dcéry a synovia

Hovorili sme o dospievajúcich dcérach, lebo sú v štatistikách na prvom mieste. To však neznamená, že chlapcov v puberte skolióza obchádza. A tak pre nich platí to isté - rodičovské vyšetrenie, ohýbaj ma mamko ...

Spoľahlivé vyšetrenie najnovšou technológiou

Formetric 4D - Má vaša dcéra skoliózu?

Ak pri takomto domácom vyšetrení zistíte nejakú odchýlku, a chcete mať istotu, či je to skolióza alebo len chybné držanie tela, jednoznačne treba navštíviť odborníka. Je bežné, že vašu ratolesť pošlú na RTG vyšetrenie. Ak nechcete, aby vaše dieťa bolo zbytočne ožarované RTG žiarením, na klinike Medante máme ultramoderné a bezpečné zariadenie s názvom Formetric 4D. Zabezpečuje rýchle a bezbolestné zobrazenie tvaru chrbtice v statickom postoji a dynamickom pohybe. Objektívne zanalyzuje držanie tela, zmeny postavenia jednotlivých segmentov alebo deformáciu chrbtice. Podáva informácie o rotácii stavcov a panvy, nesprávnom držaní tela aj o nerovnomernej dĺžke dolných končatín. Opakované vyšetrenia dokážu porovnávať výsledky konzervatívnej, ortopedickej a rehabilitačnej liečby.

Potrebujete sa poradiť či objednať?

Neváhajte kontaktovať našu recepciu e-mailom na
recepcia@medante.sk
(pre rýchlejšie vybavenie Vašej požiadavky uveďte do mailu telefonický kontakt)

alebo osobne na Galvaniho 19, 821 04 Bratislava

X

Kontaktný formulár

Odosielam požiadavku
Tipy na vyhľadávanie:
© Poliklinika MEDANTE 2024