Objednajte sa ONLINE
Zima sa pomaly ale iste končí, na zem dopadajú čoraz intenzívnejšie hrejivé lúče slnka, vtáky nás svojím spevom informujú o začiatku nového ročného obdobia, jari. V čínskej filozofii v danom období prevažuje element dreva, farba zelená. Rastliny môžeme vidieť pučať, rásť, vyháňať nové výhonky, vykukovať spod zeme. Jar kladie na každú živú bytosť obrovské nároky, vyžaduje, aby sa aj ona otvorila novému procesu rastu a rodenia.

Na mentálnej úrovni sa môže človek otvoriť novým témam, učeniu, vzdelávaniu sa v novej oblasti, cestovaniu, púšťaniu sa do nových projektov. Na emocionálnej úrovni sa stretávame s možnosťami nových začiatkov či už v existujúcich vzťahoch alebo hľadáme spriaznenú dušu, u ktorej by sme našli pochopenie. Na fyzickej úrovni v nás cítime kolovať novú silu, slnečné lúče vyvolávajú pocity blaha, šťastia a radosti. Tiež však môžeme čeliť únave, ak sme si dostatočne počas zimy neoddýchli.

Jar je z pohľadu tradičnej čínskej medicíny vnímaná nielen cez element dreva, ale aj činiteľ vetra. Vietor i vánok vysušujú svahy, šteklia trávu, privádzajú do pohybu všetko, čo dovtedy odpočívalo, uvoľňujú stagnácie, na ich krídlach sa nesie prísľub novej budúcnosti.

V ľudskom tele prináleží elementu dreva, teda ročnému obdobiu jari a činiteľu vetra orgán pečeň a jej párový orgán žlčník spolu s ich meridiánmi (energetickými dráhami), zmyslom zrak a hybným štruktúram – šľachami.

Aj v našej európskej klasickej medicíne by sme sa mali na jar zamerať na očistu pečene. Pokiaľ sa počas jari rozhodneme liečiť dané orgány, budeme úspešnejší, no zároveň platí, že ak by sme na pečeň, či už po stránke stravy alebo emócií kládli vysoké nároky, môžeme ju naopak viacej poškodiť ako v iných ročných obdobiach.

Počas detoxikácii organizmu by sme si mali dávať pozor, nezachádzať do extrémov, opatrní by mali byť najmä ľudia s už prebiehajúcim chronickým ochorením. Tí by sa mali najskôr povenovať pod dohľadom terapeuta posilneniu obličiek. Bez ich správnej funkcie totiž nebude telo schopné vylúčiť splodiny metabolizmu, toxíny, ktoré sa pri detoxe uvoľňujú.

Po mentálnej a emocionálnej stránke prináleží pečeni silná tvorivá energia, ktorá keď sa nevyužije konštruktívnym smerom, môže pôsobiť deštruktívne ako hnev, frustrácia, podráždenosť, napätie.

Počas jari bývajú časté aj ochorenia, kde podľa TČM dochádza ku tzv. patológii vetra – či už rôzne typy alergií (typická senná nádcha), sťahovavé svrbivé urtiky (žihľavky), svrbivé ekzémy či poškodenia šliach.

Podľa čínskej klasiky by sme sa počas jari mali prechádzať po prírode vo voľnom oblečení, s rozpustenými vlasmi, naboso, pričom by sme sa mali vyvarovať hnevu a závisti.

Ak patríte medzi tých, ktorí s radosťou načúvajú prírode a jej prirodzenému rytmu, využite jar na nové začiatky, očistu tela i mysle, a s rozviatymi vlasmi načúvajte tomu, čo jar prináša na krídlach vetra.

Potrebujete sa poradiť či objednať?

Neváhajte kontaktovať našu recepciu e-mailom na
recepcia@medante.sk
(pre rýchlejšie vybavenie Vašej požiadavky uveďte do mailu telefonický kontakt)

alebo osobne na Galvaniho 19, 821 04 Bratislava

X

Kontaktný formulár

Odosielam požiadavku
Tipy na vyhľadávanie:
© Poliklinika MEDANTE 2024