Objednajte sa ONLINE
Ľudské telo sa skladá z veľkého množstva mikróbov, kam patria baktérie, vírusy, plesne, prvoky, teda všetko, čo je vonku alebo vnútri nášho organizmu. Táto téma ma veľmi fascinuje a v posledných rokoch sa objavuje čoraz viac informácii a vysvetlení, ako to v našom tele funguje a ako tieto malé mikróby ovplyvňujú nielen naše zdravie, ale aj pocity a myslenie. Dalo by sa o tom popísať veľa, pokúsim sa vám to však čo najjednoduchšie vysvetliť. Inšpirovalo ma k tomu video, ktoré si môžete pozrieť tu. (www.npr.org)

Žije v nás viac mikróbov ako buniek

Mikróbov je viac ako skutočných ľudských buniek a to až v pomere 10:1. Nemusíte hneď siahať po mydle a dezinfekcii, tieto mikróby sú našimi priateľmi, pomáhajú nám udržiavať imunitu a rovnováhu. Nespôsobujú choroby, práveže prispievajú k dobrej imunite a zdraviu. Horšie je to vtedy, keď sa niektoré druhy premnožia a v organizme nastane nerovnováha, čo súvisí so vznikom zdravotných problémov. To sa väčšinou stáva pri kombinácii nadmerného užívania antibiotík, nesprávnej stravy a stresu.

Pôrod ako odrazový mostík zdravej mikroflóry

Veľký vplyv na vývoj mikroflóry má pôrod. Každé dieťa zdedí časť mikróbov práve od svojej matky. Počas pôrodu je vaginálnym kanálom doslova pokryté všemožnými baktériami. Dieťa narodené cisárskym rezom je o toto ochudobnené, a práve v tejto skupine detí pozorujeme vyšší výskyt alergií. Ak sa k tomu pridá časté užívanie antibiotík už od narodenia, každodenná dezinfekcia a čistenie, tak základ pre rozvinutie dobrej mikroflóry je veľmi slabý. Pozitívne ovplyvniť to môžete dojčením a ponechaním dieťaťa nech sa občas zašpiní, nech sa hrá aj v zemi a hline, aby bolo vystavené čo najväčšiemu spektru mikróbov. Vytvára to dobrý základ do ďalšieho života.

Svet mikróbov a choroby

Každý z nás si od narodenia počas nasledujúcich rokov buduje vlastný ,,svet mikróbov“ ovplyvnený hlavne stravou a prostredím. Úlohou mikróbov je učiť náš imunitný systém rozoznať, čo je nepriateľská jednotka a následne ju zlikvidovať. Mikróby sa nachádzajú na rôznych miestach – v ústach, v nose, pod pazuchami, na rukách, nohách, chrbte alebo na hlave, ale najväčšia kolónia je práve v našich črevách. Tam pomáhajú bojovať proti infekciám, posielajú odkazy bunkám a dokonca pomáhajú regulovať, koľko energie spálime alebo koľko tuku si uložíme. Ak tento náš ,,mini ekosystém“ nefunguje tak ako má, môže to viesť k rozvoju chorôb ako alergie, Crohnova choroba, astma, ulceratívna kolitída, obezita, rakovina hrubého čreva. Môže to mať súvis aj úzkosťou, depresiou, autizmom alebo bipolárnou poruchou. (www.cell.com) Obnoviť a rozmnožiť dobré baktérie nám môžu pomôcť probiotiká, či už v strave ale kapsuliach. Netreba zabúdať aj na prebiotiká - potravu pre tieto malé baktérie. Je to hlavne vláknina vo forme zeleniny. Táto teória je ešte veľmi mladá, ale objavuje sa čoraz viac dôkazov, ktoré ju potvrdzujú.

Mikróby ovplyvňujú aj naše pocity

Štúdie posledných rokov tiež naznačujú, že mikrosvet v črevách ovplyvňuje aj to, ako sa cítime. Ako príklad uvádzam štúdiu (www.sciencedirect.com), v ktorej vedci pozorovali dve skupiny myší - agresívne a bojazlivé. Keď im spravili transplantáciu a výmenu mikroflóry, tak si všimli zmeny v aktivite mozgu a správaní. Ustráchané myši sa nebáli, boli odvážnejšie a tie agresívne sa ukľudnili. Dr. Emeran Mayer sa zas snaží nájsť toto spojivo medzi tráviacim traktom a mozgom u ľudí. Podobný pokus sa robil na tučných a chudých myšiach. Keď sa vymenila mikroflóra, tak chudé myši pribrali a tučné naopak schudli. Možno je to preto, že práve v tráviacom trakte máme najviac nervových zakončení. Veď kto z nás nepozná pocit motýľov v bruchu? Ďalšie zaujímavé video ponúka gastroenterologička Dr. Robyn Chutkan - Live dirty, Eat clean! (www.mindbodygreen.com)

Potrebujete sa poradiť či objednať?

Neváhajte kontaktovať našu recepciu e-mailom na
recepcia@medante.sk
(pre rýchlejšie vybavenie Vašej požiadavky uveďte do mailu telefonický kontakt)

alebo osobne na Galvaniho 19, 821 04 Bratislava

X

Kontaktný formulár

Odosielam požiadavku
Tipy na vyhľadávanie:
© Poliklinika MEDANTE 2024