Objednajte sa ONLINE
Somnos je latinské meno boha spánku, známejšieho možno ako starogrécky Hypnos. Bol synom bohyne noci, zosielal na ľudí blahodárny spánok.

Tradičnej čínskej medicíne (TČM) je to duch srdca Shen, ktorý sa má ponoriť do spánku, počas ktorého sa regeneruje životná energia qi (čítame čchi).

Poruchy spánku sa týkajú nielen jeho dĺžky, ktorá je do určitej miery individuálna, ale aj kvality, problémov so zaspávaním, či častým prebúdzaním a neschopnosťou opätovného zaspatia. Človek je unavený, bez energie, môžu sa prejavovať fyzické i psychické problémy.

Často je to práve problém zaspať, keď sa človek donekonečna prehadzuje v posteli a v hlave mu dookola víria neodbytné myšlienky. Inokedy človek aj rýchlo zaspí, ale po niekoľkých hodinách sa v noci prebudí a potom už nie a nie zaspať. Pokiaľ sa v noci prebúdza v určitú konkrétnu hodinu, môže to byť dôležitý údaj poukazujúci na možnú príčinu podľa tzv. orgánových hodín.

Príčiny nespavosti sa z hľadiska TČM posudzujú z viacerých hľadísk. Hodnotí sa stupeň nerovnováhy yinu a yangu, posudzuje sa, či ide o stavy plnosti a nedostatku, či je v prevahe oheň, či chlad, posudzuje sa stav jednotlivých orgánov, možné vonkajšie i vnútorné príčiny.

Pri stavoch nadbytku ide hlavne o pečeňový oheň , pri stavoch nedostatku je to nedostatok sleziny, srdca a obličiek. Mechanizmus vzniku každej takejto nerovnováhy je často zložitý a jeho pochopenie je kľúčové nielen pre terapeuta, pre zvolenie najvhodnejšieho postupu, ale hlavne pre pacienta, kedy už samotný „iný“, alebo „nový“ pohľad na seba a na spôsob životosprávy je najdôležitejším krokom k uzdraveniu.

Typickým príkladom jednej z najčastejších príčin nespavosti emočné faktory. Strach, obavy, úzkosť, starosti, ale aj hnev, závisť, pocity ublíženia – to všetko sú emócie, ktoré atakujú prúdenie pečeňovej energie qi, spôsobujú jej stagnáciu a vzniká blokáda. Takáto stiesnená pečeň spôsobuje problémy ďalším orgánom, často slezine a žalúdku.

Ďalšie možné príčiny môžu súvisieť aj s nesprávnym stravovaním, hlavne prejedaním sa pred spaním, kedy sa nadmerne zaťažuje žalúdok a slezina – dvojica orgánov zodpovedných za správne trávenie, môže vzniknúť nadmerné množstvo vlhka a nadmerného tepla, až ohňa.
Pri stavoch nedostatku príčinou býva slabosť srdca, hlavne nedostatok krvi srdca, nedostatočnosť slezinovej qi, slabosť obličkového yinu, či slabosť žlčníka. O poruchách orgánov hovoríme samozrejme v zmysle TČM, ich morfológia a funkčnosť nemusí byť narušená a moderná medicína nenachádza žiadnu poruchu.

Stanovenie konkrétneho, presného obrazu z pohľadu TČM je dôležité pre ďalší postup. Po dôkladnom vstupnom vyšetrení zvolíme liečbu akupunktúrou, alebo fytoterapiu v podobe individuálneho bylinného odvaru. Často - a najúčinnejšia - je kombinácia oboch. V rámci celostného prístupu samozrejme riešime celkovú úpravu životosprávy, odporučenie správneho stravovania a cvičenia liečebného qi gongu.

Potrebujete sa poradiť či objednať?

Neváhajte kontaktovať našu recepciu e-mailom na
recepcia@medante.sk
(pre rýchlejšie vybavenie Vašej požiadavky uveďte do mailu telefonický kontakt)

alebo osobne na Galvaniho 19, 821 04 Bratislava

X

Kontaktný formulár

Odosielam požiadavku
Tipy na vyhľadávanie:
© Poliklinika MEDANTE 2024