Objednajte sa ONLINE
Každým rokom pribúdajú nové vedecké poznatky o emóciách a ich vplyve na bunky. Prelomovým objavom prispela aj Dr. Candace Pert, vedúca mozgovej biochémie v Národnom inštitúte zdravia v Marylande v USA (National Institutes of Health). Po rokoch výskumu objavila tzv. opiátový receptor. Ide o mechanizmus, ktorým trieda chemických látok – peptidov mení ľudské telo aj myseľ. Výskum Dr. Pert prispel k porozumeniu funkcie emócií ako regulačného systému v tele. Od tohto objavu sa sústredila na liečbu AIDS využitím peptidov na University of Georgetown Medical Center a neskôr ako vedecká riaditeľka v RAPID Pharmaceuticals.

Emócie ako elektrochemické signály

Práca Dr. Pert sa zaoberá úlohou emócií vo vzťahu tela a mysle. Prispela k zmene paradigmy, kedy sa emócie klasifikovali ako súčasť neurovedy na emócie ako súčasť biológie. Svoj výskum ďalej rozvinula v klasifikovaní emócií v rámci fyziky. Podľa Dr. Pert nie sú emócie len chemickými látkami v mozgu. Sú aj elektrochemickými signálmi, ktoré spôsobujú chemické zmeny a prenos elektrickej energie do každej bunky v tele. Elektrický stav tela je modulovaný emóciami, ktoré menia svet nielen vo vnútri, ale aj mimo tela. ,,Vždy som vedela, že energia prúdiaca zvnútra priťahuje ľudí a situácie, ktoré potrebujeme, ale nevedela som to až doteraz dokázať,“ vysvetľuje Dr. Pert.

Emócie meniace vnútorný a vonkajší svet

Veda už potvrdila, že prenášače neurónov nazývané peptidy prenášajú emocionálne správy. Ak sa pocity menia, mix peptidov sa prenáša na všetky časti mozgu a tela a nastávajú chemické zmeny v každej bunke. Stále to však nevysvetľuje, ako môžu emócie človeka meniť ďalšiu osobu a vonkajší svet. Ako je možné, že emócie majú takú moc?

,,Stále o tomto procese premýšľame ako o chémii. Samozrejme, že tam chémia je, ale zároveň je to tiež fyzika a vibrácie. Človek nie je len kus mäsa. Každý z nás vibruje ako ladička. Posielame vibrácie iným ľuďom a zároveň ich prijímame. Napríklad jeden z druhov týchto vibrácií vysielame, keď hovoríme. Posielame vibráciu cez vzduch, ktorú ostatní vnímajú ako zvuk. Keď sme blízko k energetickému zdroju, majú vibrácie väčší efekt, ktorý sa zväčšujúcou vzdialenosťou zmenšuje. Ak sme od zdroja príliš ďaleko, nevnímame žiadny efekt. Je to jeden zo základných zákonov fyziky.“

Neurónové prenášače sú chemikáliami, ale tiež nesú aj elektrický náboj. Elektrické signály v našom mozgu a tele spôsobujú, že sa bunky navzájom ovplyvňujú. Každá bunka v tele má receptory, ktoré sú akoby malými elektrickými pumpami. Receptory sa aktivujú, keď zachytia ,,molekuly emócií“. Nechajú prejsť elektrický náboj do bunky, pričom dôjde ku chemickým zmenám a k zmene bunkovej elektrickej frekvencie. Nielen každá individuálna bunka má svoj elektrický náboj, ale aj telo ako celok. Rovnako ako elektromagnet generuje svoje pole, tak je to aj u človeka. Von do prostredia posielame elektrické signály – vibrácie.

Sila endorfínov

Práve tak ako receptory prostredníctvom neuropeptidov spúšťajú bunkovú odozvu, tak aj opiátové receptory prijímajú neuropeptidy spúšťajúce eufóriu. Tieto ,,dokonale šťastné chemikálie“ sa nazývajú endorfínmi. Sú uvoľnené do mozgu a tela v reakcii na emocionálny stav a fyzické aktivity zahŕňajúce napr. cvičenie alebo dojčenie. Spôsob, akým endorfíny pracujú je dôkazom, že pocit šťastia je evolučnou nutnosťou. To vysvetľuje, prečo sú endorfíny tak vysoko chránenými molekulami. Nájdeme ich všade od jednobunkových organizmov až po človeka. Výskum Dr. Pert sa zaoberá evolúciou opiátového receptora vo frontálnom kortexe, najvyvinutejšej časti mozgu. Predpokladáme teda, že človek je dizajnovaný k rozhodnutiam, ktoré mu prinášajú potešenie. Najinteligentnejšia časť mozgu je plná receptorov, ktorých rozhodnutia sú podrobené kritériu, aby priniesli čo najviac potešenia. Cítiť sa dobre je pre človeka úplne prirodzené a žiadané aj z evolučného hľadiska.

Vedecká práca Dr. Pert bola predstavená vo filme What the Bleep Do We Know a v knihách Everything You Need to Know to Feel Go(o)d a Molecules of Emotion.

Zdroj: www.6seconds.org

Potrebujete sa poradiť či objednať?

Neváhajte kontaktovať našu recepciu e-mailom na
recepcia@medante.sk
(pre rýchlejšie vybavenie Vašej požiadavky uveďte do mailu telefonický kontakt)

alebo osobne na Galvaniho 19, 821 04 Bratislava

X

Kontaktný formulár

Odosielam požiadavku
Tipy na vyhľadávanie:
© Poliklinika MEDANTE 2024