Objednajte sa ONLINE
Definícia neplodnosti (sterility) podľa WHO (Svetovej zdravotníckej organizácie) hovorí, že za neplodný pár možno považovať taký pár, ktorý nedospel k tehotenstvu behom jedného roku pri pravidelnom nechránenom pohlavnom styku.

Definícia je jasná, krátka a striktná, ale to, čo zažívajú páry snažiace sa o dieťa, by bolo pravdepodobne na niekoľko kapitol či kníh.... Podrobenie sa opakovaným IVF zákrokom (oplodnenie vajíčka spermiou mimo tela ženy) je náročné ako pre fyzické, tak aj psychické zdravie ženy a samozrejme sa dotýka významnou mierou aj partnera. Prečo sa podľa štatistík stále zvyšuje neplodnosť, ktorá je podľa aktuálnych údajov 26% vo veku 35 rokov a v nižších vekových skupinách žien sa pohybuje medzi 10% až 20%? Mnohé vedecké články hovoria dokonca o epidémii neplodnosti. Odpoveď na otázku zvyšujúcej sa neplodnosti sa týka predovšetkým toho ako, a v akom prostredí, žijeme a tiež toho, čo nám podľa konceptu Tradičnej čínskej medicíny (TČM) bolo dané v rámci vrodenej „prednebeskej“ esencie, ktorá je uchovávaná v obličkách, a zodpovedá za náš celkový zdravotný stav a celkovú kapacitu organizmu čeliť životnej záťaž (v poňatí západnej medicíny ide o genetickú výbavu človeka).

Základné faktory ovplyvňujúce schopnosť ženy počať a donosiť zdravé dieťa:

  • životný štýl - prepracovanie či už mentálne alebo fyzické a všadeprítomný stres, ktorý chronicky dolieha na celý organizmus
  • extrémne športy vyžadujúce veľkú námahu (či už maratóny, ale aj prílišné posilňovanie a jednostranná záťaž vedú skôr k vyčerpaniu organizmu a zníženiu schopnosti počať, než k zlepšeniu zdravotného stavu)
  • naopak minimum pohybu je rovnako škodlivé a často vedie k obezite, ktorá je tiež príčinou neplodnosti
  • vyšší vek ženy
  • dlhoročná antikoncepcia
  • užívanie drog, liekov, alkoholizmus alebo fajčenie
  • znečistenie životného prostredia, množstvo chémie, ktorá sa nachádza všade okolo nás

Moderná medicína má jasne vypracované postupy ako riešiť neplodnosť, ale ako na tom je Tradičná čínska medicína?

Téma ženy, ženskej fyziológie a jej ochorení sa často vyskytovali už v starých čínskych dielach napr.:

Vnútorná kniha Žltého cisára (Huang Di Nie Jing, 475 -221 p.n.l.), Kniha predpisov za tisíc zlatých dukátov (Qian Jin Yao Fang, 652 n.l.), Sumár gynekológie a pôrodníctva (Nu Ke She Yao, 1 548 n.l.)

Majstri čínskej medicíny sa venovali obdobiu dospievania dievčat, ktoré je spojené so začiatkom menštruačného cyklu, podrobne sa venovali počatiu, tehotenstvu a pôrodu, zvláštne kapitoly boli venované príprave na rodičovstvo. Podľa čínskeho učenia sa budúci rodičia pripravovali na príchod potomka podľa tzv. Tai Jiao - výuky plodu behom tehotenstva. Išlo o kodifikovaný súbor opatrení, ktoré by mala matka dodržiavať aby porodila zdravého potomka (starostlivosť o psychický stav, reč, myšlienky, chovanie, výživa). Rodičia, ktorí sa rozhodli mať potomstvo, dostali odporúčania na správnu životosprávu (diétne opatrenia, vyhýbanie sa alkoholu a korenenému jedlu), podstúpili liečbu ľahších ochorení a odporúčal sa im dodržiavať primeraný odpočinok, telesný aj duševný.

Ako príčiny neplodnosti vidí čínska medicína viacero dôvodov, ale k najčastejším patrí práve nedostatok prednebeskej esencie v obličkách, stagnáciu pečeňovej čchi, prázdnotu v krvi či chlad v maternici. Riešenie neplodnosti v koncepte TČM predstavuje terapia pomocou akupunktúry, bylinnej terapie, dietetických opatrení a zdravotných cvičení. Samozrejme ani TČM nevie ovplyvniť neprekonateľné prekážky, ktoré bránia počatiu a donoseniu dieťaťa...

Potrebujete sa poradiť či objednať?

Neváhajte kontaktovať našu recepciu e-mailom na
recepcia@medante.sk
(pre rýchlejšie vybavenie Vašej požiadavky uveďte do mailu telefonický kontakt)

alebo osobne na Galvaniho 19, 821 04 Bratislava

X

Kontaktný formulár

Odosielam požiadavku
Tipy na vyhľadávanie:
© Poliklinika MEDANTE 2024