Objednajte sa ONLINE
Človek s depresiou je okolím často nepochopený, vnímame ho ako človeka nespoločenského, lenivého, unariekaného, ku všetkému ľahostajného, zaťažujúceho. Nie div, že máme potrebu ho povzbudzovať a dohovárať mu, aby sa vzchopil, aby bol optimistický a nevidel všetko len čierno, aby prestal myslieť na blbosti a niečo robil. Koľko ľudí sa domnieva, že stačí povedať človeku v depresii: „Vzchop sa, rob.“ Nestačí. Zvyčajne takýmito slovami iba prilejeme olej do ohňa. Ten, komu tieto slová patria, sa nimi iba utvrdí o svojej neschopnosti a že je skutočne na „konci svojich síl“, nenachádza porozumenie, a tým sa dostáva do ešte väčšej samoty, temnoty a pocit nešťastia sa prehlbuje.

Ako z toho von?

V súčasnosti je ťažisko liečby na psychoterapiifarmakoterapii. Zatiaľ čo ľahšie formy depresie, prípadne krátkodobá depresívna epizóda reagujú výborne na samotnú psychoterapiu, pri ťažkej forme je potrebná aj liečba psychofarmakami – zvanými antidepresíva. V istých výnimočných prípadoch je nutná hospitalizácia. Úmyselne som napísala „aj liečba psychofarmakami“, pretože aj pri ťažkej forme zohráva významnú úlohu podporná psychoterapia.

Inými slovami liekom na depresiu je psychoterapia vždy a farmakoterapia niekedy. Liekov je veľké množstvo a výber toho najvhodnejšieho spadá do kompetencie psychiatra. Problematika antidepresív však presahuje rozsah tohto článku.

V psychoterapii je tiež nepreberné množstvo prúdov a orientovať sa v nich je celkom náročné a myslím, že pre bežného smrteľníka ani nie potrebné. Dôležité je nečakať, že to „prejde samo“, ale aktívne pomoc hľadať. Pre vás, ktorí sami bojujete s depresiou, prípadne vy, ktorí stojíte blízko pri niekom, kto je v depresii mám na záver tip na veľmi inšpiratívnu a zrozumiteľnú knihu od profesora Jara Křivohlavého: Jak zvládat depresi ... A ak máte pocit, že by vám skôr pomohlo osobné stretnutie, obráťte sa na profesionálov, ktorí sa s takýmito problémami denne stretávajú: psychiatri, všeobecní lekári, psychoterapeuti, terapeuti Cesty. Lebo depresia nie je len vrtoch zlej nálady. Depresia je choroba, ktorú vieme liečiť a vyliečiť.

Potrebujete sa poradiť či objednať?

Neváhajte kontaktovať našu recepciu e-mailom na
recepcia@medante.sk
(pre rýchlejšie vybavenie Vašej požiadavky uveďte do mailu telefonický kontakt)

alebo osobne na Galvaniho 19, 821 04 Bratislava

X

Kontaktný formulár

Odosielam požiadavku
Tipy na vyhľadávanie:
© Poliklinika MEDANTE 2024