Objednajte sa ONLINE
Čo ak by sme hlavnú otázku "Čo si dať na chrípku?“ položili inak „Ako najlepšie pomôcť telu, vysporiadať sa s ňou?“

Tlmiť prejavy ochorenia za každú cenu?

Je to normálne a prirodzené, každý chceme fungovať, čo najlepšie – v práci bez zbytočných péeniek, v živote bez zbytočných obmedzení, hoci len krátkodobých a najlepšie bez akéhokoľvek utrpenia. Utrpenie sa v dnešnej dobe v našej spoločnosti nenosí, nie je „in“. Kde sa dá, sa mu vyhýbame a volíme ľahšiu cestu. Navyše fyzická i cenová dostupnosť utišovadiel rôzneho druhu je tak dokonalá. Tak prečo?

Ale nie je aj schopnosť trpieť a odriekanie súčasťou života? Je to vec pohľadu. V zásade každé učenie je spojené s istou mierou utrpenia (spomínate si na svoje školské roky, napr.?) Isté je, že po prekonanom bežnom vírusovom ochorení je imunitný systém „múdrejší“ a teda lepšie vybavený než pred ním.

Infekcia útočí, telo sa bráni a to dômyselne a na viacerých úrovniach súčasne.
Čo je horúčka, kašeľ, sopeľ, bolesti celého tela? To samo o sebe nie je choroba! Ale je to zmysluplná reakcia organizmu na infekciu, na vonkajšiu hrozbu.

Horúčka výrazne obmedzuje rast a množenie vírusov a baktérií, taktiež mobilizuje vlastný imunitný systém, zvyšuje aktivitu bielych krviniek zodpovedných za ničenie nezvaných hostí, ktorí sa šíria v tele. Upchatý nos a sopeľ, to je prirodzená reakcia napadnutej oblasti nosohltana, pri ktorej dochádza najmä k rozšíreniu ciev, ich zvýšenej priepustnosti a teda opuchu sliznice a k zvýšenej sekrécii nosových žliaz, ktorých cieľom je čo najefektívnejšie zlikvidovať nepriateľa. A kašeľ je dômyselný reflex, ktorého úlohou je zbaviť sa všetkého, čo v dýchacích cestách dráždi. Bolí celý človek „ešte aj mrknutie okom“ (ako povedala moja priateľka), nuž to zas preto, lebo prostaglandíny vyprodukované pri reakcii na infekciu vo zvýšenom množstve, znižujú prah bolesti, čím sa vlastne zabezpečí, aby telo nerobilo nič, čo nie je nutné – jednoducho ho paralyzuje, len aby oddychovalo a bolo v kľude, aby imunitný systém mohol robiť nerušene svoju prácu.

Ale my nie! Termíny, uzávierky, klienti, šéfovia, všetky okolnosti, celý okolitý svet nám dáva jasné signály, že teraz predsa chorý byť nemôžeš, teraz si to nemôžeš dovoliť. PNka? Dovolenka? Zabudni!

Pekne zbehni do lekárne, kúp si niečo od horúčky, niečo od bolesti (veď aj tak je to 2 v 1), Céčko, niečo na potlačenie suchého kašľa, potom niečo na lepšie vykašliavanie. Hlavne sa daj čím skôr dokopy! A tak sa nadopujeme a snažíme sa šlapať ďalej ako hodinky, síce nie ako švajčiarske, len ako lacné „od Číňana“, ale šlapeme a niektorí ešte máme dobrý pocit, ako sa o seba staráme. A čuduj sa svete, po týždni sa nám stav zhorší (nakoľko sme imunitný systém blokovali, brzdili a nenechali telo patrične oddychovať, prišla bakteriálna superinfekcia), no a to teraz už zaslúžime hádam aj nejaké poriadne lieky (rozumej antibiotiká).

Viem, nebudem populárna, ale ja Vám na chrípku nedoporučím nič. Nič, čo by ste mali kupovať v lekárni a nezmyselne seba a svoje príbuzenstvo dopovať. Doporučím Vám, len to, čo máte všetci zadarmo (aj keď si myslíte, že nemáte): kľud, posteľ a čaj - veľa oddychu, veľa spánku a veľa čaju.

Bežné infekcie dýchacích ciest dospelých aj detí k životu patria, nie je to nič zlé, nič pred čím by sme mali seba alebo svoje dieťa silou-mocou ochraňovať, resp. hneď liečiť „super účinnými liekmi“. Nefarmakologická liečba (bez liekov) je pri bežných ochoreniach vždy dôležitejšia ako tá farmakologická (s liekmi). A zrejme aj preto, že je zadarmo, nemusíme za ňu nikomu platiť, a teda neprináša nikomu zisky, nemá podporu veľkých farmaceutických spoločností, teda nie je zaujímavá pre reklamné účely, a tak je často neprávom zatláčaná do úzadia.To nie je kritika farmaceutických spoločností (ktorých záujem je prirodzene inde), to je fakt na zamyslenie sa.

Každý máme svoju cestu

Možno Vás napadne 10 argumentov, prečo práve vy si toto nemôžete dovoliť. Nemôžte? Sme slobodní ľudia, každý s vlastnou voľbou vo vlastných rukách. A ja len dodávam, že mne sa môj prístup osvedčuje už viac ako 40 rokov.

Potrebujete sa poradiť či objednať?

Neváhajte kontaktovať našu recepciu e-mailom na
recepcia@medante.sk
(pre rýchlejšie vybavenie Vašej požiadavky uveďte do mailu telefonický kontakt)

alebo osobne na Galvaniho 19, 821 04 Bratislava

X

Kontaktný formulár

Odosielam požiadavku
Tipy na vyhľadávanie:
© Poliklinika MEDANTE 2024