Objednajte sa ONLINE

Nezanedbávajte svoju bránicu

"Bránica je hlavný dýchací sval. Oddeľuje hrudnú dutinu od brušnej. Nachádza sa v oblúku pod rebrami. Pri nádychu sa posúva smerom dolu niekoľko centimetrov, pričom na nej z oboch strán, hore aj dole, vzniká preliačina. Pôsobí v našom tele ako piest a vytvára tak vnútrobrušný tlak a masíruje vnútorné orgány," vysvetľuje fyzioterapeutka Lenka Augustínová.

Pri správnom dýchaní môže takýmto spôsobom bránica pomôcť aj zlepšeniu trávenia, resp. peristaltiky. Ak máte problém so zažívaním, zamyslite sa, či dýchate správne.

Rovnako ženy, ktoré chcú otehotnieť, by si mali všímať svoje dýchanie. Zlepší sa ním cirkulácia krvi a prekrvovanie v oblasti malej panvy.

Dôležité sú aj svaly panvového dna, ktoré udržujú tlak bránice vo vnútri tela a ľudovo povedané, zamedzujú „vypadnutiu“ orgánov z tela. Tieto svaly a bránica pôsobia proti sebe.

1.Chyba: Pohyb hrudnej kosti dohora

"Najčastejší problém u ľudí, ktorí za mnou prídu, je ten, že pri nadychovaní zbytočne dvíhajú plecia dohora. Je hneď jasné, že majú problém s bolesťami v krížoch. Keď sa ich na to opýtam, potvrdia mi to v 90 % prípadov.

Plecia by sa pri nádychu hýbať nemali a hrudná kosť sa môže posúvať jedine smerom dopredu alebo dozadu. Tým, ako sa pľúca napĺňajú vzduchom, sa hrudník rozširuje všetkými smermi a to je v poriadku.

Hrudná kosť by sa pri nádychu nemala posúvať smerom hore," opisuje častú chybu fyzioterapeutka. Keď si to vyskúšate, nerobte to nasilu. Nádych má byť ľahký a nesilený, jednoducho prirodzený.

2.Chyba: Zbytočné využívanie pomocných svalov

"Ľudia dýchajú pomocnými dýchacími svalmi aj keď nemusia. Sú to prsné, krčné a šijové svaly.

Mali by sme ich však využiť len v extrémnych situáciách, keď máme zrýchlený dych a potrebujeme nádychu intenzívnejšie pomôcť. Napríklad pri veľkej fyzickej námahe. Vtedy je to v poriadku.

Počas bežného dňa ich však vôbec nepotrebujeme," opisuje Lenka Augustínová.

3.Chyba: Neprirodzene stiahnuté brucho

Mnoho žien nemá brušné svaly v prirodzenej polohe, ale automaticky ich sťahujú.

"V takomto prípade bránica nemá priestor na rozťahovanie a je stuhnutá. Hýbe sa len nepatrne, čo môže komplikovať zdravotný stav.

Ženy, u ktorých sa tento jav objaví, majú často problém s trávením. Nádych by mal prechádzať plne do brucha tak, aby sa mierne vydulo.

Aby vyzeralo podobne ako bruško bábätka," vysvetľuje odborníčka. Ak vám prekáža, že vaše brucho bude vtedy guľatejšie ako inokedy, zabudnite na tento vedľajší efekt a myslite radšej na to, aké benefity vám správne dýchanie prináša.

"Tento chybný typ dýchania sa nazýva aj paradoxné dýchanie. V nádychu by sa rebrá mali rozšíriť do všetkých strán," upozorňuje fyzioterapeutka.

Ako teda správne dýchať:

Nadychujte sa tak, že sa vám rozšíria spodné rebrá všetkými smermi, vzduch prejde do celého brucha a nádych by ste mali cítiť až vzadu na chrbte a dole na trieslach.

Pred spaním alebo len tak večer vo voľnej chvíli, si vyskúšajte dýchacie cvičenia. Správna poloha na takéto cvičenie je v ľahu na chrbte s pokrčenými nohami. Ruky si položte na hrudník alebo podbruško a vnímajte ako sa vám dvíhajú pomocou dýchania do výšky.

Pravidelným cvičením si návyk bezchybného dýchania vypestujete cvičením už po šiestich týždňoch a pocítite to aj na svojom trávení.

Zdroj: http://zena.sme.sk

Potrebujete sa poradiť či objednať?

Neváhajte kontaktovať našu recepciu e-mailom na
recepcia@medante.sk
(pre rýchlejšie vybavenie Vašej požiadavky uveďte do mailu telefonický kontakt)

alebo osobne na Galvaniho 19, 821 04 Bratislava

X

Kontaktný formulár

Odosielam požiadavku
Tipy na vyhľadávanie:
© Poliklinika MEDANTE 2024