Objednajte sa ONLINE
Aj Vy sa niekedy po práci cítite ako „zbitý pes“? A to ste ani nič také náročné nerobili, žiadne rúbanie dreva či zber jabĺk a väčšinu pracovného dňa ste v podstate presedeli v kancelárii pri počítači s niekoľkými krátkymi prestávkami? Nedivte sa tomu! Akákoľvek práca (v prípade kancelárskej práce hovoríme o dlhom sedení) trvajúca viac než 20 minút bez adekvátnej relaxácie si vyberá svoju daň na pohybovom aparáte – na svaloch a kĺboch. Môže sa objaviť fyzické preťaženie niektorého svalu či svalovej skupiny alebo psychická únava. Tieto dva stavy sú ako súrodenci - fyzické preťaženie môže viesť k psychickej únave a naopak.

Psychická únava

Psychickou únavou myslíme prežívanie niektorého zo symptómov ako je porucha a problémy s pozornosťou, ťažkosti s riešením problémov, strata nadšenia pre prácu, stav zvýšenej dráždivosti, zlá nálada, problémy so spánkom alebo nepríjemný pocit nedostatku energie. Takouto únavou sme ohrození všetci zamestnaní - musíme sa sústrediť a venovať pozornosť činnosti, ktorú vykonávame a to si vyžaduje aj určité zaujatie držania tela a teda aj určitú prácu svalov.

Dôsledky chybného držania tela

Ak máme chybné držanie tela a nemeníme pravidelne svoju postúru, dochádza k únave svalov, ktoré zabezpečujú dané postavenie tela. Na orgánovej úrovni sa deje nasledovné: dlho trvajúca izometrická kontrakcia vedie v zdravom svale k zvýšeniu napätia v jeho vláknach, ktoré postihuje predovšetkým kapilárnu sieť, ale aj venózny (žilový) a lymfatický systém, kde je tlak nízky. Zásobenie svalu arteriálnou krvou s vyšším tlakom prebieha stredom svalu a odvoz venóznej krvi s nízkym tlakom prechádza pod povrchovou fasciou, ktorá pri kontrakcii svalu tlačí na odvodný systém. Preto dlhšia izometrická kontrakcia zhoršuje podmienky venózneho a lymfatického odvozu a to sa prejaví najskôr únavou, poklesom sily, pocitom „mravčenia či pichania“ a nakoniec bolesťou až úplným zlyhaním svalu (najčastejšie v oblasti medzi lopatkami, šiji či predlaktí), na ktorom sa podieľa aj vyčerpanie neurónov (nervových buniek).

Nutnosť pravidelných relaxačných páuz je teda podmienkou bezproblémového fungovania jednak svalového, ale aj nervového systému. Na druhej strane, chronická obehová nedostatočnosť vedie k zmenám vo svale (spazmy, triggerpointy, hyperalgické zóny alebo až skrátenie svalu) a tým k zhoršeniu jeho funkcie. Ohrozený je aj príslušný kĺb, cez ktorý sval prechádza. Pre plynulé zásobenie svalu je nutné pravidelné striedanie kontrakcie a relaxácie čo podporuje periférny obeh. Kardiológovia nazývajú pohybový systém aj ako druhé (periférne) srdce. Všetci veľmi dobre vieme, že starať sa o svoje srdce vhodnou životosprávou a pozitívnym prístupom k životu patrí k základom zdravia.

Ale čo naše „druhé“ srdce – svalová sústava?

Tomu treba tiež venovať pravidelnú pozornosť v podobe častých zmien polôh pri práci, vyhýbaním sa statického preťažovania, učením sa vnímania svojho tela, učením sa nových vecí (ak Vás šéf prichytí ako sa v práci učíte žonglovať, učíte sa po švédsky alebo si kreslíte les ľavou rukou, povedzte mu, že to máte nakázané od vašej fyzioterapeutky a musíte to robiť).

Doma nahradíte nevyhnutný pohyb napríklad:
  • sviežou cvičebnou zostavou na doma, ktorá zaťaží iné svalové skupiny než zaťažuje sedenie, okysličí organizmus a rozprúdi krv v tele
  • každodennými prechádzkami - chôdza je krásny globálny pohybový vzor
  • psychickou relaxáciou - zamestnať svoju myseľ hocičím, hlavne aby to nesúviselo s vašou typickou pracovnou náplňou
  • otužovaním sa
  • masážami
  • pozitívnym myslením, ktoré zlepšuje všetko - od dýchania až po stav nervového systému.
Veľmi radi Vám poradíme osobne, navštívte nás v Medante na rehabilitácii, tradičnej čínskej medicíne či terapii Cesta a otvorte si tak dvere k zlepšeniu vášho zdravotného stavu a k prevencii chorôb.

Zdroje:
František Véle - Kineziologie
https://www.livestrong.com/article/148147-symptoms-of-mental-fatigue/

Potrebujete sa poradiť či objednať?

Neváhajte kontaktovať našu recepciu e-mailom na
recepcia@medante.sk
(pre rýchlejšie vybavenie Vašej požiadavky uveďte do mailu telefonický kontakt)

alebo osobne na Galvaniho 19, 821 04 Bratislava

X

Kontaktný formulár

Odosielam požiadavku
Tipy na vyhľadávanie:
© Poliklinika MEDANTE 2024