Objednajte sa ONLINE
Svojich pacientov, či už majú problémy s chrbticou alebo s kĺbmi, pravidelne učím ako pracovať s axiálnym ťahom. Aby sme platničky alebo kĺby odľahčili v stoji, v sede alebo aj na štyroch, mali by sme sa vždy snažiť pracovať s axiálnym ťahom. Ide o aktívnu autotrakciu chrbtice. Trakcia je stav, kedy vytvárame pôsobením vonkajších síl jemné oddialenie jednotlivých tiel stavcov od seba, čo umožní platničke akoby sa nadýchnuť, regenerovať a uzdravovať. Odbornejšie povedané, dochádza k dekompresii utláčaného medzistavcového disku. Napríklad keď sa zavesíte na rebriny či konár a uvoľníte telo, nastáva tiež určitá forma trakcie chrbtice.

Autotrakcia je rovnaká situácia, s tým, že na telo nepôsobia žiadne externé sily, ale správnou aktiváciou svalov vieme vytvoriť vertikálny ťah a protiťah, ktoré oddialia telá stavcov od seba. Keď toto pôsobenie pominie, telá stavcov opäť mierne poklesnú. Tento trakčný efekt axiálneho ťahu využívame na liečbu bolesti chrbtice ale aj na prevenciu. Nie je jednoduché pre každého tento ťah okamžite pocítiť a začať ho používať v každodennom živote, pretože sa jedná o pohyb veľmi malého rozsahu, treba ho objaviť, precítiť a natrénovať. Je to aktívna, jemná práca svalov trupu, odohrávajúca sa v spomínanom ťahu a v protiťahu.

Najjednoduchšie je, keď Vám s tým pomôže skúsený fyzioterapeut, pričom existuje návod, ako to človek môže skúšať sám. Začnite v sede alebo v stoji. Uistite sa, že máte panvu v neutrálnom postavení, priamo nad panvou sedí hrudný kôš a nad ním hlava, ako časti snehuliaka. Umiestnite jednu dlaň pod prsia a druhú na chrbticu oproti prvej dlani. Najskôr sa nalaďte na svoj dych. Zosynchronizujte dlane, aby sa rozvíjali približne rovnako s nádychom aj s výdychom. Snažte sa dýchať tak, aby sa ramená príliš nepohybovali. V nádychu sa vyskúšajte jemne vytiahnuť z pásu, akoby ste o centimeter dva vyrástli, ale dávajte pozor, aby ste sa nezaklonili, teda aby ste nezatlačili do prednej dlane a neprepadli sa v zadnej dlani. Pozor aj na plecia, nesmú sa pri tom pohybovať smerom k ušiam! S výdychom neklesajte hneď, skúste chvíľu vydržať v tomto pocite akoby ste vyrástli a dýchajte tam... Potom relax, uvoľnite sa. Ťažké? Ak áno, radi vás to v Medante naučíme. Ak nie, dobrá práca, starajte sa o svoju chrbticu!

Zdroje:
Bolesti v krížoch a Pilates Medical – Monika Klenková
Pilates anatomy – Real Isacowitz, Karen Clippinger

Potrebujete sa poradiť či objednať?

Neváhajte kontaktovať našu recepciu e-mailom na
recepcia@medante.sk
(pre rýchlejšie vybavenie Vašej požiadavky uveďte do mailu telefonický kontakt)

alebo osobne na Galvaniho 19, 821 04 Bratislava

X

Kontaktný formulár

Odosielam požiadavku
Tipy na vyhľadávanie:
© Poliklinika MEDANTE 2024