Objednajte sa ONLINE
Akné je chronické ochorenie pokožky, pri ktorom sa upchá vývod vlasového vačku a mazovej žľazy a spôsobí zápal. Vyskytuje sa najčastejšie počas puberty, kedy sa kvôli hormonálnym zmenám zvýši produkcia kožného mazu. V tehotenstve a menopauze tiež nastáva obdobie výkyvu hormónov, a tak sa tvorba akné môže spustiť aj v tomto období. V dnešnej dobe však vidíme nárast akné aj u dospelých ľudí. Vo väčšine prípadov je to spôsobované zlou životosprávou, zápchou, kolísavou hladinou cukru v krvi, nervozitou, antikoncepciou, nedostatkom slnka a cvičenia, nesprávnou hygienou alebo kozmetickými produktami.

Na tvorbe akné sa podieľa viacero faktorov

Spúšťačom akné je kombinácia niekoľkých faktorov - premnožená baktéria Propionibacterium acnes, strava, genetická predispozícia, nervová a endokrinná nerovnováha (zvýšená hladina androgéných hormónov), zápal (nedostatok omega 3 mastných kyselín) a potravinová intolerancia. Veľký podiel samozrejme zohráva strava. Hlavne vysoko spracované produkty a polotovary, ktoré sú absolútne bez živín, plné cukru, transmastných kyselín a prázdnych kalórií, čím prispievajú k zníženiu imunitného systému, k nerovnováhe a nedostatku živín v našom tele a teda aj v pokožke.

Liečba príčin akné

Bežný spôsob liečby zahŕňa rôzne krémy, antibiotiká a protizápalové lieky. Takýto postup však rieši symptómy a nie príčinu. Najprv treba zistiť, či človek netrpí intoleranciou alebo alergiami na určité potraviny. Ak áno, tak sa kritické zložky musia vylúčiť a strava upraviť. Väčšina ľudí nemá dostatok antioxidantov, ako sú beta karotén, vitamín A, C, E a zinok. Tieto živiny sú veľmi dôležité hlavne u ľudí trpiacich akné, pretože posilňujú imunitný systém a odolnosť voči infekciám, zmierňujú zápal a podporujú doliečenie poškodenej pokožky. Preto je dobré zahrnúť do jedálneho lístka potraviny bohaté na tieto živiny a antioxidanty.

Najdôležitejšie vitamíny pre pokožku a ich potravinové zdroje sú:

  • vitamín A - pečeň, olej z tresčej pečene, obličky, maslo, vajcia
  • vitamín C - paprika, tmavá listová zelenina (špenát, kel, polníček), brokolica, ružičkový kel, kiwi, citrusové ovocie, jahody, bylinky ako pažítka, tymián, bazalka, petržlenová vňať
  • zinok - obličky, pečeň, aktivované tekvicové semienka, orechy, mäkkýše, červené mäso

Netreba pritom zabúdať na tráviaci trakt. Je dobré podporiť ho pravidelným vyprázdňovaním a čistením zvnútra. Pretože ak nemáme pravidelnú stolicu, tak všetky toxíny a ostatné látky určené na vylúčenie z tela, len stoja v črevách, znova sa vstrebávajú a potom sa eliminujú cez pokožku. S tým môžu pomôcť bylinné čaje ako napríklad nechtík, echinacea, lopúch alebo štiavec kučeravý.

Tipy ako skoncovať s akné:

Minimalizujte príjem mliečnych výrobkov, rafinovaných cukrov, alkoholu a jednoduchých cukrov (sladkosti, biele pečivo, keksy, ...)
Pupalkový olej obsahuje gamma-linolenickú kyselinu - tá zabraňuje premene testosterónu (všetky ženy ho majú v malom množstve) na dihydrotestosterón, ktorého zvýšená úroveň je zapletená do procesu tvorby akné.
Bylinkové čaje z ďateliny pomáhajú vyrovnať hladinu sexuálnych hormónov (estrogén, testosterón, ...), lopúch vyrovnáva kolísavú hladinu cukru, zároveň je antimikrobiálny a zabraňuje šíreniu zapáleného akné.
Ak chcete predísť infekcii a zápalu, rany si skúste potierať pár kvapkami esenciálneho oleja z čajovníka (tea tree).
Gél z aloe vera urýchľuje hojenie a zmierňuje zápal.
Udržujte svoju pokožku čistú, vyhnite sa drsným čistiacim mliekam a tonerom. Tie pokožku vysušujú a tukové bunky dostanú príkaz produkovať ešte viac mazu lebo je sucho. Je oveľa lepšie používať prírodne oleje, ktoré pokožku zvlhčia.
Na záver 10 potravín, ktoré pomáhajú proti akné - acai, avokádo, cvikla, čučoriedky, brokolica, ryby (losos, makrela, tuniak, sardinky), zelený čaj, kel, orechy a špenát. Výber je veľký, určite sa vám podarí dať si niečo z toho aspoň raz za deň.

Pre odbornú pomoc a odhalenie príčiny akné neváhajte kontaktovať našu kliniku.

Potrebujete sa poradiť či objednať?

Neváhajte kontaktovať našu recepciu e-mailom na
recepcia@medante.sk
(pre rýchlejšie vybavenie Vašej požiadavky uveďte do mailu telefonický kontakt)

alebo osobne na Galvaniho 19, 821 04 Bratislava

X

Kontaktný formulár

Odosielam požiadavku
Tipy na vyhľadávanie:
© Poliklinika MEDANTE 2024