Objednajte sa ONLINE
Môj dedo bol rodinným lekárom. Klasickým praktickým vidieckym lekárom. Vo svojom  dome mal na hornom poschodí ambulanciu, na dolnom žil s manželkou a štyrmi deťmi. Moja babička bola okrem manželky aj jeho sestričkou. Liečil od novorodencov až po starých ľudí. Svojich ľudí poznal dobre. A keď k nemu prišiel pán Firment v zhoršenom stave „bo zas ho to brucho tak silnejše boli“, tak vedel okrem toho, že sa už dlhšiu dobu lieči na žalúdočné vredy aj to, že je jediný živiteľ rodiny, ktorý sa bojí, že príde o prácu „bo prepušťáju“, že býva v malom domčeku s manželkou a tromi deťmi (tretie sa prednedávnom narodilo), opatruje ťažko chorú mamu, ktorá bola vždy generálom v rodine, a ktorá sa neznesie so svojou nevestou. Bol to „echtovný“ rodinný lekár.

Povojnový technický a farmaceutický boom v medicíne síce spôsobil, že postupne mnohé medicínske smery mohli ísť viac do hĺbky - chirurgia, interná medicína... Mohli vznikať ich ďalšie úžasné a dovtedy nevídané pod-odbory ako je neurochirurgia, imunoalergológia, kardiológia (vďaka za ne!). Začala éra špecializácií. No paralelne s výdobytkami diagnostickej a terapeutickej techniky a chémie sa pomaly začalo vytrácať z ambulancií a nemocníc to ľudské, to čomu hovoríme „ človečina“. To, čo dovtedy robilo doktora doktorom, ktorý liečil nielen znalosťami a zručnosťami.

„Chvalabohu“ dnes už všeobecný lekár nemusí robiť všetko, tak ako to bolo za čias môjho deda: netrhá zuby, neodvádza pôrody, nerieši reumu, to je predsa pre reumatológa , ten tomu rozumie lepšie, ani srdciarov, tí sú pre kardiológa prípadne kardiochirurga, ekzematici a psoriatici pre dermatovenerológa, alergici pre imunoalergológa, žalúdočné vredy idú ku gastroenterológovi...

Keď chýba to obyčajné ľudské

Super špičkové špecializované zariadenia s modernou technikou, síce idú úžasne do hĺbky jednotlivostí a zmerajú všetko dokonale, no často tam chýba ľudské ucho, ktoré vie a má čas vypočuť, chýba oko, ktoré má schopnosť vidieť veci v súvislostiach nielen fyzického tela, ale aj osobnosti dotyčného človeka a mikrosveta, v ktorom daná osoba žije, chýba komplexný - celostný pohľad na chorobu a niekedy aj zdravý sedliacky rozum. Technika nám ten sedliacky rozum zatemnila. Myslíme si, že s ňou všetko zvládneme. To je veľký omyl.

A čo s pánom Firmentom? Pána Firmenta by súčasný všeobecný lekár vyšetril do 10 minút (lebo viac času nemá), zrealizoval by odbery, dal urobiť sono brucha a poslal zrejme k spomínanému gastroenterológovi. Ten by mu urobil o.i. pravdepodobne gastrofibroskopiu. Dosť možné, že by mu zistil helikobaktera a predpísal lieky. Pán Firment by sa vrátil domov, do svojho domčeka, ku svojim trom deťom, žene a ťažko chorej mame s niekoľkými krabičkami liekov. A to by bol koniec rozprávky. Nikto by neriešil s dotyčným pánom, prečo tie žalúdočné vredy vôbec vznikli, prečo práve teraz došlo k zhoršeniu, nikto by sa neopýtal ako chce svoju náročnú rodinnú situáciu riešiť, nikto by sa nepýtal, nikto by nepočúval, nikto by neporadil, lebo na takéto veci nie je v našom západnom zdravotníctve čas.

Som presvedčená, že chorú časť tela nemožno vytrhnúť z konceptu a riešiť primárne len ju, pretože chorá časť tela je súčasťou ľudskej bytosti, ktorá má okrem svojho fyzického rozmeru aj rozmer psychický, sociálny, duchovný a energetický.

Možno je to príliš „snílkovské“, možno naopak vizionárske: my v Medante nechceme ísť s mainstreamom doby. Staráme sa o pacienta bez chvatu, poctivo, so skutočným záujmom o „celého človeka“ a s profesionálnym hľadaním a pomocou pri odstránení príčiny zdravotných ťažkostí, nielen pri riešení následkov. Preto sa o pacienta staráme komplexne – berúc ohľad na všetkých 5 rozmerov jeho bytia. Preto majú u nás miesto okrem klasickej západnej medicíny, modernej fyzioterapie, kvalitného výživového poradenstva (kde Vám nikto nebude ponúkať „superzázračné výživové doplnky“) aj celostné smery so svojou dlhoročnou empíriou, ako napr. tradičná čínska medicína, fytoterapia, homeopatia či energo-psychologické terapie ako Cesta, podporná psychoterapia a zdravotný koučing.

Potrebujete sa poradiť či objednať?

Neváhajte kontaktovať našu recepciu e-mailom na
recepcia@medante.sk
(pre rýchlejšie vybavenie Vašej požiadavky uveďte do mailu telefonický kontakt)

alebo osobne na Galvaniho 19, 821 04 Bratislava

X

Kontaktný formulár

Odosielam požiadavku
Tipy na vyhľadávanie:
© Poliklinika MEDANTE 2024