Objednajte sa ONLINE
Cítili ste sa niekedy zranení, sklamaní? Pociťovali ste už takú trpkosť a hnev voči istej osobe, či situácii vo vašom živote, že nebolo vo vašich silách odpustiť? A s každou ďalšou spomienkou sa vaše nepríjemné emócie ešte zosilňovali... Dnes je už dokázané, že pestovanie a zadržiavanie takýchto pocitov v sebe môže mať negatívny vplyv na naše zdravie.

Odpustenie je z klinického hľadiska procesom, pri ktorom sa vzdávame pocitov hnevu a zášti. Takisto to znamená otvoriť sa súcitu, veľkorysosti, láske voči osobe, ktorá nám spôsobila bolesť. Samozrejme, že to nie je jednoduché. Napriek tomu – odpustenie je možné, a z mnohých hľadísk pre naše zdravie dokonca nevyhnutné. Ešte pred 15 rokmi chýbali akékoľvek faktické dôkazy o vplyve odpustenia na naše zdravie. Dnes žijeme v dobe, keď lekári oficiálne vo svojich vedeckých prácach zdieľajú s verejnosťou svoje vedomosti o sile odpustenia. Doktor Steven Standiford, šéf chirurgie Liečebného onkologického centra v Severnej Amerike, tvrdí, že lipnutie na negatívnych postojoch vedie k chronickým stavom úzkosti. Tým sa zvyšuje produkcia adrenalínu a kortizolu v tele, čo naopak brzdí rast a činnosť buniek - tzv. „prírodných zabijakov“. Títo prírodní zabijaci v našom tele nás chránia aj pred rakovinou. Ak odmietame odpustiť, tak nielenže sa cítime horšie, ale spôsobujeme si tento alarmujúci stav úbytku „dobrých“ buniek v tele.

Keď si spomenieme na situáciu, v ktorej nás niekto ponížil, zranil, či sklamal, automaticky sa začneme cítiť zle. Nastáva okamžitá psychická aj emočná reakcia, ktorá spôsobuje zvýšenie krvného tlaku, stiahnutie svalov, napätie celého tela. To všetko sú základné príznaky stresu a úzkosti. Nedávne štúdie správania ľudí po prežitej emočnej traume preukázali, že tí účastníci experimentu, ktorí sa vedome začali usilovať o odpustenie voči niekomu, kto im ublížil, majú tieto ukazovatele stresovej reakcie oveľa slabšie. Navyše, začali pociťovať väčšiu spokojnosť vo svojom živote, menej nervozity, či smútku.

Odpustenie pomáha dokonca aj v prípadoch psychického zneužívania. Robili sa pozorovania so ženami, ktoré si prešli takouto skúsenosťou. Boli rozdelené do dvoch skupín: v prvej sa praktikovali zručnosti ako asertivita, práca s hnevom, vzájomná komunikácia, v druhej sa zamerali na odpustenie. U žien v druhej skupine bolo viditeľne badať ubúdanie post-traumatického stavu, depresií, úzkostí, zvyšovala sa ich sebaúcta a celkové zvládanie životných situácií, a všetky tieto zlepšenia boli badateľné aj po niekoľkých mesiacoch!

Ďalším benefitom odpustenia je aj upravenie krvného tlaku a celkové posilnenie obehového systému a srdcovej činnosti. Vedci dnes hlásajú, že stav odpustenia ochraňuje naše srdce. Naopak, pocity hnevu doslova útočia na srdečný sval a ohrozujú ho. Odpustenie priamo súvisí aj s lepším spánkom. Ak zostávame uzavretí v nepriateľských, zatrpknutých pocitoch, rapídne sa zhoršuje kvalita nášho spánku.

V zozname dosahu odpustenia pre naše životy by sa dalo pokračovať. Jeho účinky na naše zdravie sú obrovské. Preto v akejkoľvek situácii života stojí za to zostaviť si svoj súkromný plán odpustenia. Začnite tým, že odpustíte sebe a potom pokračujte s ďalšími. Ak sa vám zdá táto výzva priťažká, neváhajte vyhľadať pomoc. Dnes existuje aj na tomto poli viacero kvalitných terapeutov, ktorí vám určite pomôžu a budú vás v tomto uzdravujúcom procese bezpečne sprevádzať.

Spoznajte Terapiu Cesta - liečebno-transformačnú metódu - pri ktorej vám naši terapeuti pomôžu práve v tejto oblasti. 

Zdroj: http://theheartysoul.com/negative-feelings-cause-cancer/

Potrebujete sa poradiť či objednať?

Neváhajte kontaktovať našu recepciu e-mailom na
recepcia@medante.sk
(pre rýchlejšie vybavenie Vašej požiadavky uveďte do mailu telefonický kontakt)

alebo osobne na Galvaniho 19, 821 04 Bratislava

X

Kontaktný formulár

Odosielam požiadavku
Tipy na vyhľadávanie:
© Poliklinika MEDANTE 2024